Σουλεϊμάν Τσελεμπή

by Times Newsroom
Ο Σουλεϊμάν Τσελεμπή (τουρκ.: Süleyman Çelebi, 1377 – 17 Φεβρουαρίου 1411) ήταν πρεσβύτερος γιος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α΄. Επίσης ήταν σουλτάνος της Ανδριανούπολης, παρόλο που δεν θεωρείται σουλτάνος.
Ο Σουλεϊμάν Τσελεμπή γεννήθηκε το 1377 και ήταν ο μεγαλύτερος γιoς του Βαγιαζήτ Α΄ και άγνωστης γυναίκας. Ο Σουλεϊμάν πάλεψε στην μάχη της Νικόπολης το 1396 και στην μάχη της Άγκυρας το 1402. Μετά την ήττα των Οθωμανών στην Άγκυρα, αυτός κατέφυγε στην Ρούμελη μαζί με τον μεγάλο βεζίρη του πατέρα του. Έτσι λίγο καιρό αργότερα έκανε συνθήκη ειρήνης με τον Ιωάννη Ζ΄ κατά την οποία ο Σουλεϊμάν παραχωρούσε ένα μέρος του Μαρμαρά σε αντάλλαγμα την συμμαχία τους. Μετά τη μάχη της Άγκυρας κατάφερε να φτάσει πρώτος στην Αδριανούπολη και να αυτοανακηρυχθεί Σουλτάνος (δε θεωρείται όμως Σουλτάνος).
 
Λόγω του ασθενούς χαρακτήρα του και της επισφαλούς του θέσης στο θρόνο προτίμησε να συνδιαλλαγεί με τα χριστιανικά κράτη των Βαλκανίων και να σταματήσει τους πολέμους που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του. Μάλιστα σε ένδειξη καλής θέλησης επέστρεψε στο Βυζάντιο τη Θεσσαλονίκη και μερικές πόλεις της Θράκης. Τελικά, οι φιλοπόλεμοι συντάχθηκαν με το μικρότερο αδελφό του Μουσά Τσελεμπή και μετά από εμφύλιο πόλεμο επικράτησαν. Ο ίδιος ο Σουλεϊμάν στραγγαλίστηκε από τον αδελφό του το 1411. Μετά τον θάνατό του ο Μουσά Τσελεμπή έγινε σουλτάνος της Ρούμελης, όμως το 1413, ο Μεχμέτ Τσελεμπή τον σκοτώνει και καταφέρνει να επικρατήσει στον Οθωμανικό Θρόνο.
  • Ο τίτλος Τσελεμπή σημαίνει κυβερνήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή