Τζέιμς Μέρεντιθ: πρωταγωνίστησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών

by Times Newsroom
Share this

Ο Τζέιμς Μέρεντιθ (James Howard Meredith, 25 Ιουνίου 1933) είναι Αμερικανός ακτιβιστής, συγγραφέας, πολιτικός σύμβουλος και βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας. Το 1962, μετά από αγώνα οκτώ χρόνων να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, ο μαύρος βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α. Τζέιμς Μέρεντιθ δικαιώθηκε όταν το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ότι το πανεπιστήμιο του Μισισιπή ήταν υποχρεωμένο να τον δεχτεί ως φοιτητή. Η υπόθεση του Τζέιμς Μέρεντιθ ήταν μία από τις υποθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο, όταν επιχείρησε να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με εξαγριωμένους λευκούς φοιτητές και υπέρμαχους των χωριστών σχολείων (segregationists) που, με την υποστήριξη του κυβερνήτη Ρος Μπάρνετ, του έκλειναν το δρόμο ενώ έφεραν όπλα και αυτοσχέδια εκρηκτικά. Το γεγονός προκάλεσε την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικανών και λευκών αντιρατσιστών, οι οποίοι συγκρότησαν διαδήλωση. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν σε ταραχές που εκδηλώθηκαν την 1η Οκτωβρίου του 1962.

FILE – In this Oct. 2, 1962 photo provided by the University of Mississippi, James Meredith, right, attends class for the first time in Peabody Hall on The University of Mississippi campus, in Oxford, Miss. Meredith, the first black student to attend the University of Mississippi after integration, says he doesn’t plan to participate in the university’s commemoration of his history-making enrollment 50 years ago, which prompted a state-federal standoff, sparked deadly mob violence and ultimately ended the university’s official policy of racial segregation. (AP Photo/University of Mississippi Public Relations, Ed Meek, File) MANDATORY CREDIT, NO SALES

Τελικά, ο Τζέιμς Μέρεντιθ έγινε ο πρώτος μαύρος που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, ενώ αργότερα πρωταγωνίστησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
 
Οι συνεχιζόμενες φυλετικές συγκρούσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αδυναμία του ειρηνικού κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων να επιβάλει την εξίσωση λευκών-μαύρων, παρά τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης Λίντον Τζόνσον κατά των φυλετικών διακρίσεων, οδήγησε σε όξυνση του προβλήματος του ρατσισμού κατά τη διάρκεια του 1966. Μετά τη δολοφονία του ηγέτη των μαύρων Μάλκολμ Χ το 1965, στις 7 Ιουνίου του 1966, επιχειρήθηκε η δολοφονία και του Τζέιμς Μέρεντιθ στο Χερνάντο του Μισισιπή. Ο Μέρεντιθ, ο οποίος τη στιγμή της δολοφονικής απόπειρας κρατούσε τη Βίβλο και πορευόταν στους επαρχιακούς δρόμους της πολιτείας κηρύττοντας το φιλειρηνικό μήνυμά του, διασώθηκε ως εκ θαύματος, καθώς πυροβολήθηκε στην πλάτη και στα πόδια. Η φωτογραφία που τράβηξε ο Τζακ Τορνέλ με τον Τζέιμς Μέρεντιθ να σφαδάζει από τον πόνο καθώς σέρνεται στο δρόμο, του απέφερε βραβείο Πούλιτζερ το 1967.

Σημειώσεις

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή