Τσάρλι Πόρτερ: ορειβάτης και επιστήμονας ερευνητής της κλιματικής αλλαγής

by Times Newsroom
Share this

Ο Τσάρλι Πόρτερ (Charlie Porter, Μασαχουσέτη, 12 Ιουνίου 1950 – Πούντα Αρένας, 23 Φεβρουαρίου 2014) ήταν Αμερικανός ορειβάτης και επιστήμονας ερευνητής της κλιματικής αλλαγής. Είναι περισσότερο γνωστός για τις πρώτες αναβάσεις του στο Γιοσέμιτι (ιδιαίτερα στο Ελ Καπιτάν), στον Καναδά και την Αλάσκα. Σημαντικές υπήρξαν οι επιρροές που άσκησε σε άλλους σημαντικούς ορειβάτες και στην ορειβατική κοινότητα, εν μέρει εξαιτίας της δημιουργίας και της ανάπτυξης σύγχρονου ορειβατικού εξοπλισμού.

Απέκτησε επίσης φήμη ως άνθρωπος της περιπέτειας, όντας ένας από τους πρώτους που έκαναν τον περίπλου του ακρωτηρίου Χορν με καγιάκ). Ήταν επίσης σημαντικός γεωεπιστήμων στη νότια Αμερική.

Ελ Καπιτάν, Γιοσέμιτι, ΗΠΑ
Οι σημαντικές πρώτες αναβάσεις του Ελ Καπιτάν περιλαμβάνουν τις διαδρομές
  • Zodiac 1972
  • The Shield 1972
  • Mescalito 1973
  • Tangerine Trip 1973
  • Excalibur 1975
Πριν από τις παραπάνω διαδρομές, ο Πόρτερ 1972 έκανε ελεύθερη μοναχική αναρρίχηση στη διαδρομή New Dawn (παραλλαγή του Wall of the Early Morning Light των Γουόρεν Χαρντινγκ και Ντιν Κάλντγουελ) στην οποία έχασε νωρίς την αιώρα του, αλλά συνέχισε την αναρρίχηση κοιμώμενος σε βελτιωμένο υπνόσακκο με θερμομονωτικό αφρό, γεγονός που τον έκανε διάσημο στην ορειβατική κοινότητα.
 
Αλάσκα
Πρώτη μοναχική ανάβαση στη Ράχη Κασίν (Cassin Ridge), Όρος ΜακΚίνλεϊ 1976, που περιγράφτηκε ως “πολύ προχωρημένη για την εποχή του”.
Δυτική όψη of Μεσαίας Τριπλής Κορφής (Middle Triple Peak) στα όρη Κιτσάτνα με τον Ράσελ Μακλίν το 1976.
Καναδάς
Η πρώτη διαδρομή VII βαθμού, μοναχική όρος Άσγκαρντ της νήσου Μπάφιν το 1975, που περιγράφτηκε από τον Νταγκ Σκοτ (Doug Scott) ως “σημαντικό επίτευγμα”.
η διαδρομή Polar Circus, V, WI 5, όρος Σάιρους, Εθνικό Πάρκο Μπανφ.
Γη του Πυρός
Όρος Σαρμιέντο, Δυτική Κορυφή, το 1995 μαζί με τους Στίβεν Βέναμπλς, (Stephen Venables), Τζον Ρόσκλεϊ, (John Roskelley) Τζιμ Γουΐκγαϊρ (Jim Wickwire) και Τιμ Μακάρτνεϊ-Σέιπ, (Tim Macartney-Snape). Κατά τη διαδρομή εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ο Πόρτερ ξεκόλλησε από την παγωμένη ράχη, καταφέροντας να σταματήσει την πτώση του μπλοκάροντας το χέρι του σε ένα κρεβάς, προκαλώντας κάταγμα στο χέρι και εξάρθρωση στον ώμο του αλλά σώζοντας τη ζωή του.
Ακρωτήριο Χορν
Το 1979 ο Πόρτερ ήταν ο πρώτος που έκανε τον περίπλου του ακρωτηρίου Χορν με καγιάκ.
 
 
Από τη δεκαετία του 1980 διέμενε στη νότια Αμερική όπου συνέχισε να ζει με ένα πνεύμα περιπέτειας, ταξιδεύοντας σε μακρινούς προορισμούς και προσφέροντας υπηρεσίες οδηγού σε επιστήμονες που είχαν ως ερευνητική βάση τους τη νότια Αμερική.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή