Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι: Θεωρείται εκπρόσωπος του γερμανικού προρομαντισμού

by Times Newsroom
Ο Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι [Felix Mendelson-Bartholdy, 3 Φεβρουαρίου 1809 – 4 Νοεμβρίου 1847] ήταν Γερμανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Σπούδασε από πολύ μικρός πιάνο και θεωρία μουσικής. Μόλις εννιά χρονών έπαιξε πιάνο δημόσια και σε ηλικία δώδεκα χρονών άρχισε να συνθέτει τα πρώτα του έργα. Στα δεκαεπτά του χρόνια έγραψε το πρώτο του αριστούργημα, την εισαγωγή στο έργο του Σαίξπηρ “Όνειρο θερινής νυκτός” που είναι και το γνωστότερο έργο του.
 
Το 1820 διεύθυνε στο Βερολίνο το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ “Τα κατά Ματθαίον Πάθη” για πρώτη φορά μετά το θάνατό του μεγάλου μουσικού. Το 1833 έγινε αρχιμουσικός στο Ντίσελντορφ και το 1835 θεμελίωσε το ωδείο της Λειψίας που έγινε κέντρο της γερμανικής μουσικής. Αν και πέθανε νέος, μας άφησε πάρα πολλά έργα. Έγραψε τα ορατόρια “Παύλος” και “Ηλίας”, πολλές συμφωνίες με σπουδαιότερες την “Ιταλική” και τη “Σκωτική”, κοντσέρτα για πιάνο και βιολί, τα “Τραγούδια χωρίς λόγια” περίφημο λυρικό έργο για πιάνο, εισαγωγές (όπως οι περίφημες “Εβρίδες”), σονάτες, μουσική για εκκλησιαστικό όργανο κ.ά. Πέθανε σε ηλικία 38 ετών και θεωρείται εκπρόσωπος του γερμανικού προρομαντισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή