Φερδινάνδος Α΄ βασιλιάς της Νάπολης

by Times Newsroom
Ο Φερδινάνδος Α΄ (Fernando I de Nápoles, 2 Ιουνίου 1423 – 25 Ιανουαρίου 1494) ήταν βασιλιάς της Νάπολης από το 1458 έως το 1494. Ανήκε στον Οίκο της Τραστάμαρα, κλάδου του Οίκου της Ιβρέας. Ήταν νόθος υιός του Αλφόνσου Ε’ βασιλιά της Αραγωνίας, Σικελίας και Νάπολης και της εκτός γάμου σχέσης του με τη Τζιραλντόνα Καρλίνο.
Για να τον εξασφαλίσει ο πατέρας του τον νύμφευσε με την Ισαβέλλα του Κιαρομόντε, κόρη του Βαρθολομαίου-Τριστάνου κόμη του Κοπερτίνο. Η Ισαβέλλα θα κληρονομούσε τον θείο της Τζιοβάνι-Αντώνιο ντελ Μπάλτσο-Ορσίνι πρίγκιπα του Τάραντος και άλλα σημαντικά φέουδα στη Β. Ιταλία. Σύμφωνα με τη θέληση του πατέρα του, του οποίου ο αδελφός Ιωάννης Β’ τον διαδέχθηκε στην Αραγονία και Σικελία, ο νόθος Φερδινάνδος τον διαδέχθηκε στη Νάπολη, στα 35 έτη του. Αν και ο πάπας Κάλλιστος Γ’, τυπικά ο επικυρίαρχος του βασιλείου, δεν τον αναγνώρισε, λίγες ημέρες μετά ο νέος πάπας Πίος Β’ αναγνώρισε δημόσια τον τίτλο του.
 
Το 1459 οι βαρώνοι εξεγέρθηκαν εναντίον του, μάλιστα ο Τζιοβάννι-Αντώνιο ήταν από τους αρχηγούς. Πρόσφεραν το στέμμα στον υιό του διεκδικητή της Νάπολης Ρενέ Α΄ της Νάπολης, τον Ιωάννη, που ήρθε με Γενουατικό στόλο και κατέλαβε τη Νόκερα και άλλες πόλεις το 1460. Στη μάχη στις εκβολές του Σάρνο ποταμού, Β. του Βεζούβιου, ο Φερδινάνδος Α’ νικήθηκε και θα αιχμαλωτιζόταν αν δεν δραπέτευε με 20 μόνο άνδρες. Η βοήθεια του πάπα και του δούκα του Μιλάνου έφθασε μετά την ήττα και νικήθηκε και αυτή.
Πρώτα νυμφεύτηκε το 1444 την Ισαβέλλα του Κιαρομόντε, κόρη του Βαρθολομαίου-Τριστάνου κόμη του Κοπερτίνο. Είχαν τέκνα:
  • Αλφόνσος Β’ 1448 – 1495, διαδέχθηκε τον πατέρα του. Υιός του ήταν ο Φερδινάνδος Β’
  • Ελεονώρα 1450 – 1493, παντρεύθηκε τον Έρκολε ντ’ Έστε
  • Φρειδερίκος 1452 – 1504, διαδέχθηκε τον ανιψιό του Φερδινάνδο Β’
  • Βεατρίκη 1457 – 1508, παντρεύθηκε πρώτα τον Ματθία Ουνιάδη, βασιλιά της Ουγγαρίας και της Βοημίας και έπειτα τον Βλαδίσλαο Β’ Γιαγκιέλλον βασιλιά της Ουγγαρίας και της Βοημίας.
Όταν η Ισαβέλλα απεβίωσε το 1465, νυμφεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του το 1476, την Ιωάννα Τραστάμαρα, κόρη του Ιωάννη Β’ βασιλιά της Αραγονίας. Είχε τέκνα:
  • Ιωάννα 1478 – 1518, παντρεύθηκε τον Φερδινάνδο Β’ Τραστάμαρα βασιλιά της Νάπολης
Από την ερωμένη του Ντιάνα Γκουαρντάτο, ευγενή της Νάπολης, είχε τέκνα:
  • Μαρία, παντρεύθηκε τον Αντώνιο Τοντεσκίνι Πικολόμινι δούκα του Αμάλφι, ανιψιό του πάπα Πίου Β’ και αδελφό του πάπα Πίου Γ’.
  • Τζιοβάνα, παντρεύθηκε τον Λεονάρντο ντέλλα Ρόβερε δούκα του Άρσε και Σόρα, ανιψιό του πάπα Σίξτου Δ’ και αδελφό του πάπα Ιουλίου Β’.
Από την εκτός γάμου σχέση του με την Τζιοβάνα Καρακιόλο είχε τέκνα:
  • Αλφόνσος 1460 – 1510, που νυμφεύτηκε την Κάρλα Πουατιέ-Λουζινιάν, νόθα κόρη του Ιακώβου Β’ βασιλιά της Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή