Φραγκίσκος Μανέλλης, ηθοποιός

by Times Newsroom
Ο Φραγκίσκος Μανέλλης (Αδριανούπολη, 1911 – 11 Απριλίου 1978) ήταν κωμικός ηθοποιός. Έπαιξε κυρίως το ρόλο του καλόκαρδου μπούφου, συχνά στο πλευρό του Τάκη Μηλιάδη και του Θανάση Βέγγου. Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης το 1909 και γόνος ιταλικής οικογένειας εγκατεστημένης στην πόλη αυτή. Ηθοποιός τής μουσικής σκηνής από το 1931. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1943, στην ταινία “Η θύελλα πέρασε”. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο έργο “Η εύθυμη χήρα” και στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς θιάσους και περιόδευσε σε όλο τον Ελληνισμό τού εξωτερικού. Γνωστός σε όλους μας για το άφθονο χιούμορ του πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Μελισσινό. Συνολικά έπαιξε σε 55 ταινίες, από τις οποίες στις 4 ήταν σεναριογράφος, στις 2 παραγωγός και στη μία διευθυντής παραγωγής. Αξέχαστη θα μείνει η σκηνή που έκανε έναν οδοντίατρο, που έγδυνε εύχυμη πελάτισσα και στην ερώτησή της “μα τι κάνετε εκεί κάτω γιατρέ;”, απαντούσε ο Μανέλλης “ψάχνω να βρω τη ρίζα”. Επίσης, ο Μανέλλης, εκτός από ρόλους αφελή και χαζού, ξεχώρισε και σε ρόλους “μαχαραγιάδων”. Με το θίασό του, ο Μανέλλης πήγαινε σε μια λαϊκή ταβέρνα, μιας που ήταν και καλοφαγάς, η οποία λεγόταν Κουμπούρα, στη Νίκαια, και τραγουδούσαν όλοι, με τη συνοδεία τής ορχήστρας τού Γιάννη Λαουτάρη. Πέθανε στις 11 Απριλίου του 1978 από προβλήματα καρδιάς και κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο. Είχε μια κόρη, τη γνωστή χορεύτρια και συγγραφέα Ρέα Μανέλη.
 
Φιλμογραφία
  • Τα ομορφόπαιδα (1971) …. Μανώλης
  • Ο μαχαραγιάς (1968) Γούτος
  • Από λαχτάρα σε λαχτάρα (1967) (και σεναριογράφος)
  • Μανωλάκης ο τεντιμπόης (1967) (και σεναριογράφος)
  • Ο μπαμπάς μου ο τεντιμπόης (1966) …. Πολύδωρος
  • Επιχείρησις όρμα χοντρέ (1966)
  • Ένας βλάκας με πατέντα (1963) …. Θεοδόσης
  • Εμείς τα μπατιράκια (1963) …. Ηλίας Παναγούλιας
  • Οι άσοι της τράκας (1962)
  • Οι αετονύχηδες / Μη βαράτε όλοι μαζί (1962)
  • Δυο μάννες στα σταυρά του πόνου (1962)
  • Δουλειές του ποδαριού (1962) …. Μητρούσης
  • Τα κοθώνια του θρανίου (1962)
  • Αγαπούλα μου (1960) …. Μήτσος
  • Τα ντερβισόπαιδα (1960) …. Τρύφων
  • Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)
  • Πώς περνούν οι παντρεμένοι (1959) …. Θανάσης
  • Η Λίζα τό ‘σκασε (1959)
  • Ο κόμης Χατζηχρήστος (1958)
  • 3 τρελοί ντετέκτιβς (1957) …. Τζιμ Τζακ
  • Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη (1957) …. σταθμάρχης λεωφορείων
  • Της νύχτας τα καμώματα (1957) …. Τέλης
  • Ραντεβού με τον έρωτα (1957)… Θανάσης
  • Έρως, φτώχεια και κομπίνες (1956)
  • Βαφτιστικός (1952)… Δημητρός, στρατιώτης
  • Οι απάχηδες των Αθηνών (1950) …. Καρούμπας
  • Διαγωγή Μηδέν (1949) …. Μανώλης

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή