Φρειδερίκος Γ’, αυτοκράτορας της Γερμανίας

by Times Newsroom
Ο Φρειδερίκος Γ΄ (Friedrich III., 18 Οκτωβρίου 1831 – 15 Ιουνίου 1888) ήταν γιος του Γουλιέλμου Α΄ της Γερμανίας, αυτοκράτορας της Γερμανίας και βασιλέας του πρωσικού βασιλείου. Ο Φρειδερίκος, γνωστός ανεπίσημα ως Φριτς γεννήθηκε το 1831 ανήκε στον Οίκο των Χοεντσόλερν που βασίλευε στην Πρωσία. Αν και έγινε γνωστός για την ηγεσία και τις επιτυχίες του κατά τη διάρκεια του Δεύτερου πολέμου του Σλέσβιγκ, του Αυστροπρωσικού και του Γαλλοπρωσικού πολέμου, εντούτοις μισούσε τον πόλεμο και εξυμνείτο από τους φίλους και εχθρούς του για την ανθρώπινη συμπεριφορά του. Πέθανε στις 15 Ιουνίου από καρκίνο του λάρυγγα σε ηλικία 56 ετών.
 
Ο Φρειδερίκος Γ’ και η σύζυγός του Βικτόρια ήταν μεγάλοι θαυμαστές του Αλβέρτου, πρίγκιπα συζύγου του Ηνωμένου Βασιλείου, πατέρα της Βικτόριας. Μαζί σχεδίαζαν μεταρρυθμίσεις στην εκτελεστική εξουσία που είχε δημιουργήσει ο Βίσμαρκ για τον εαυτό του. Το γραφείο του καγκελαρίου, επρόκειτο να αντικατασταθεί με μια αίθουσα συνεδριάσεων βρετανικού τύπου, με αρμόδιους υπουργούς του Ράιχσταγκ. Η κυβερνητική πολιτική κατά την άποψη του Φρειδερίκου Γ’ έπρεπε να βασίζεται στη συναίνεση του Υπουργικού συμβουλίου. Ο Φρειδερίκος Γ’ άλλωστε είχε χαρακτηρίσει το αυτοκρατορικό σύνταγμα ως “έξυπνα σκηνοθετημένο χάος”.
 
Ωστόσο, η ασθένειά του τον εμπόδισε να εγκαθιδρύσει τα αναγκαία μέτρα και τις πολιτικές για να επιτύχει τον μεταρρυθμιστικό στόχο του. Μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο συζήτησης ανάμεσα στους ιστορικούς αν η πρόωρη απώλειά του υπήρξε σημείο καμπής στη γερμανική ιστορία και αν θα έκανε περισσότερο φιλελεύθερη την αυτοκρατορία, ζώντας περισσότερο.
ΠΗΓΗ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή