Φτάνει η καταγγελία της απάτης;;;

by Νίκος Λαγκαδινός

Με όσα τραγελαφικά και εν πολλοίς παράλογα συμβαίνουν, σκέφτομαι αν η λογοτεχνία ή η τέχνη γενικότερα έχουν τη δύναμη να αντιπροσωπεύουν την αντίδραση απέναντι στη μακαριότητα ενός κόσμου διασπασμένου που βολοδέρνει μέσα σε μια τρικυμία δυστυχίας, αποτυχιών, ανικανοποίητων ελπίδων και προδομένων υποσχέσεων!!!!!
Οπωσδήποτε η Τέχνη επιζητεί την πνευματική καλλιέργεια και ανύψωση του ανθρώπου. Όμως έχουμε πέσει στη χειρότερη μορφή διακυβέρνησης, όπου μια συμμορία παλεύει απεγνωσμένα να μας ισοπεδώσει προς τα κάτω.
Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν χάσει την αντιρρητική τους δύναμη και λιμνάζουν σε μια καθημερινότητα με την ισοπέδωση και τον ομοιομορφισμό να κυριαρχούν στο όνομα ενός ψευτογενικού συμφέροντος και η σκέψη πλέον έχει ακρωτηριαστεί. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της νοθείας, της αλλοτρίωσης και της διαστροφής του εκφραστικού μας οργάνου, της γλώσσας. Άλλα λένε οι κυβερνώντες κι άλλα εννοούν. Οι πραγματικές έννοιες των λέξεων χάνονται και απορροφώνται από τη διαστροφική τους μανία, στην προσπάθειά τους να παραλύσουν τη σκέψη των πολιτών.
Έχει καταντήσει πλέον κουραστικό να εξετάζει κανείς αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, ξυπνάμε κάθε πρωί ταλαιπωρημένοι, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας, και αμέσως τα απλά και κοινότοπα ερωτήματα: Τι πρέπει να ελπίζουμε και πού πρέπει να αποβλέπουμε; Υπάρχουν άραγε λυτρωτικές σκέψεις; Φτάνει η καταγγελία της απάτης ή η χιουμοριστική αντιμετώπισή της;;;
Αλλά, θα έλεγα ότι είναι εγκληματική μια κοινωνία που βουλιάζει στην απάθεια, και στην απραξία. Κάποιοι διαπιστώνουμε στην κυβερνητική πρακτική τάσεις ολοκληρωτισμού! Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τις πλατιές μάζες; Και λέω «μάζες» γιατί πλέον έχει επέλθει η ισοπέδωση των τάξεων – επαναλαμβάνω: προς τα κάτω! Και η κυβερνητική πρακτική χαρακτηρίζεται από μια άνευ προηγουμένου χαιρεκακία.
Κλείνω και σκέφτομαι ότι συνήθως πρέπει να καταλήγουμε με κάποιες θετικές ελπίδες. Όμως τούτη εποχή είναι στ’ αλήθεια πολύ… παράδοξη. Και οι δικές μου σκέψεις είναι λαβωμένες…

The following two tabs change content below.
Νίκος Λαγκαδινός
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή