Χάμφρεϊ δούκας του Γκλόστερ

by Times Newsroom
Share this
Χάμφρεϊ, δούκας του Γκλόστερ (1390 – 1447), τέταρτος γιος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Δ’ από την πρώτη σύζυγο του Μαρία του Μποίν. Το όνομα του το πήρε από τον παππού του, από τη μεριά της μητέρας του, Χάμφρεϊ του Μποίν, 7ο δούκα του Έρφορντ.
 
Δημιούργησε το δουκάτο του Γκλόστερ (1414) και με τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του βασιλιά Ερρίκου Ε’ (1422) έγινε αντιβασιλιάς της Αγγλίας για λογαριασμό του ανιψιού του Ερρίκου ΣΤ’.
 
Παντρεύτηκε (1422) την Ζακλίν, κόμισσα του Αινώ και της Ολλανδίας, κόρη του Γουλιέλμου ΣΤ’, παίρνοντας τον τίτλο του κόμητος του Αινώ και της Ολλανδίας. Κράτησε τον συγκεκριμένο τίτλο, παρόλο που αμφισβητήθηκε από τον ξάδελφο της Ζακλίν, Φίλιππο Γ’ δούκα της Βουργουνδίας.
 
Ο γάμος ακυρώθηκε (1428) και η Ζακλίν πέθανε (1436): σύντομα παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την ερωμένη του, Ελεονώρα Κόμπχαμ. Η δεύτερη σύζυγος του κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά σε μια προσπάθεια να δώσει δύναμη στον σύζυγο της, φυλακίστηκε και πέθανε στην φυλακή. Στην συνέχεια κατηγορήθηκε και ο ίδιος για προδοσία, και πέθανε πιθανότερα δολοφονηθείς στο Σάφοκ μερικές μέρες αργότερα.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή