13 Δεκεμβρίου 1943: Καλάβρυτα. Δεν ξεχνώ, δεν συγχωρώ!

by ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
Share this
  • Γράφει ο ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Πριν από 76 χρόνια την μέρα αυτή τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων. Όλα τα παιδιά από 14 χρονών και άνω και όλους τους άνδρες, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στην ζωή των κατοίκων του ηρωικού χωριού.

Στην περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας είχε από τις αρχές του 1943 αναπτυχθεί έντονη αντιστασιακή δράση με αποκορύφωμα την μάχη Ραγών-Κερπινής στις 16 και 17 του Οκτώβρη 1943, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις κατάφεραν να συντρίψουν τα γερμανικά στρατεύματα και να αιχμαλωτίσουν δεκάδες Γερμανούς, γεγονός που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για την δολοφονική εκκαθαριστική επιχείρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Τα ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου, τα γερμανικά στρατεύματα διέταξαν όλους τους Καλαβρυτινούς να συγκεντρωθούν στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης. Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο δημοτικό σχολείο, και οι άνδρες και τα αγόρια άνω των 14 ετών οδηγήθηκαν στην κοντινή Ράχη του Καππή, όπου με πυρά πυροβόλων όπλων τους δολοφόνησαν, ολοκληρώνοντας την αποτρόπαιη ενέργειά τους με την χαριστική βολή. Από τις εκατοντάδες Καλαβρυτινούς 13 μόλις διασώθηκαν.

Τα γυναικόπαιδα, που την τελευταία στιγμή κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το δημοτικό σχολείο, λίγο πριν το πυρπολήσουν οι Γερμανοί και παραδοθεί στις φλόγες, έσπευσαν προς το μέρος όπου είχαν συγκεντρωθεί οι άνδρες τους, οι πατεράδες τους, οι γιοι και οι αδελφοί τους, όπου και αντίκρισαν το αποτρόπαιο έγκλημα. Αρχίζοντας να ζουν το ανείπωτο δράμα τους και ανεβαίνουν τον τόσο δύσκολο δρόμο της επιβίωσης.

Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ιερό προσκύνημα, τόπο θυσίας και ιστορικής μνήμης, ο λευκός σταυρός και η πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα θυμίζουν, διδάσκουν και σωφρονίζουν, στέλνοντας μηνύματα ειρηνικής συνύπαρξης και συναδέλφωσης των λαών.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Share this
The following two tabs change content below.
ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία στη Γερμανία, όπου είχε αγώνες ενάντια στην Χούντα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ. Για χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δ. Γερμανίας και σύνεδρος σε Πανσπουδαστικά συνέδρια στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στο σύλλογο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σααρμπρύκεν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ από το πρώτο της συνέδριο και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσα από το Φλεβάρη του 1986 έως το 1994 μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Μέλος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με συμμετοχή σε 5 συνέδρια της ΟΤΟΕ ως σύνεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή