Αφήστε στις άκρη τις συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας κατά του κορωνοϊού

by Times Newsroom 1

H χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού πρέπει να γίνεται με την λήψη πολλών μέτρων ασφαλείας αφού εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και δεν συνιστάται για οικιακή χρήση από τους ειδικούς

Η UVC ακτινοβολία αποτελεί μέρος του φάσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας και έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια, μύκητες και πρωτόζωα) στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα. Λαμπτήρες εκπομπής UVC ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται από τις αρχές του περασμένου αιώνα για την απολύμανση χώρων όπως αυτοί των νοσοκομείων και επιφανειών όπως οι πάγκοι των εργαστηρίων. .

Η UVC ακτινοβολία απορροφάται από το γενετικό υλικό των παθογόνων μικροοργανισμών. Η απορρόφηση αυτή προκαλεί μεταλλάξεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την διακοπή του πολλαπλασιασμού αυτών των μικροοργανισμών.

Αμέσως μετά την εμφάνιση της πανδημίας έκαναν την εμφάνιση τους διαφόρων ειδών συσκευές και συστήματα που χρησιμοποιούν την UVC ακτινοβολία για να απολυμαίνουν χώρους αλλά και επιφάνειες που είτε χρησιμοποιούν μαζικά οι άνθρωποι είτε αντικείμενα συνεχούς καθημερινής χρήσης όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Όμως η μεγάλη βρετανική οργάνωση ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών Which? παρουσίασε τα ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε για αυτού του είδους τις συσκευές και συστήματα που πωλούνται online και μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε πολύ εύκολα.

Η έρευνα αναφέρει ότι αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι από αναποτελεσματικές ως και άκρως επικίνδυνες για την υγεία των χρηστών τους. Η συγκεκριμένη ακτινοβολία αν έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος καθώς και ζημιές στα μάτια δημιουργώντας προβλήματα όπως ο καταρράκτης.

Οι ειδικοί της Which? συμβουλεύουν το καταναλωτικό κοινό να μην χρησιμοποιεί την υπεριώδη ακτινοβολία για την αποστείρωση χώρων και επιφανειών και να προτιμά τις «παραδοσιακές» μεθόδους με την χρήση νερού και σαπουνιού ή τα διάφορα είδη απολύμανσης των χεριών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή