Ντράγκι: «Σε δύο μήνες βγαίνουν οι μάσκες»

by Times Newsroom 1

Η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς: Από το Παλέρμο της Σικελίας, μέχρι και την περιφέρεια Κάτω Αδίγη, στα σύνορα με την Αυστρία, πολλαπλασιάζονται τα «open days»: ανοικτοί εμβολιασμοί για νέους και όχι μόνον χωρίς να χρειάζεται ραντεβού μέχρι τα μεσάνυχτα.

Δεν λείπουν όμως και κάποια προβλήματα: περίπου 500.000 ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και 1.500.000 άνω των 70 ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Aιτία είναι ο φόβος, η κακή πληροφόρηση ή σε κάποιες περιπτώσεις η προβληματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Προσπάθειες προσέγγισης ανεμβολίαστων

Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει. Ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, τονίζει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να πεισθούν οι ηλικιωμένοι: με τηλεφωνήματα στο σπίτι, επισκέψεις του οικογενειακού γιατρού τους, μιλώντας με τους συγγενείς ή και με την συμβουλή του φαρμακοποιού της γειτονιάς τους.

Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι σαφώς κύριας σημασίας: σε μια εβδομάδα ξανανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι των καφέ και των εστιατορίων και στα μέσα Ιουνίου θα επιτραπούν και πάλι οι δεξιώσεις στους γάμους και βαφτίσια, ενώ στους δρόμους της Ρώμης και του Μιλάνου επανεμφανίζονται δειλά οι πρώτοι τουρίστες.

Προέχει πάντα όμως η προστασία των πολιτών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται και στο θέμα αυτό στον πολύπαθο ιταλικό νότο: Στη Σικελία το 38% των πολιτών άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί. Πολλοί δήμαρχοι απευθύνουν έκκληση στους συμπολίτες τους με γραπτές επιστολές, αλλά και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ζητούν την βοήθεια αναγνωρίσιμων, δημοσίων προσώπων για να μην πάει χαμένος, κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

DEUTSCHE WELLE

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή