ΚΚΕ: Κατάπτυστη η κοινή δήλωση κατά της Κούβας που υπογράφεται από ΥΠΕΞ, ανάμεσά τους και της Ελλάδας

by Times Newsroom 1

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, καταδικάζει «την κατάπτυστη κοινή δήλωση στήριξης των εγκληματικών σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά της Κούβας, από 21 υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων κι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ συνυπογράφεται από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, του Ισημερινού, της Εσθονίας, της Γουατεμάλας, της Ελλάδας, της Ονδούρας, του Ισραήλ, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πολωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας.

«Οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο συνασπίζονται για να υποστηρίξουν τον κουβανικό λαό, καλώντας την κουβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα αιτήματα των Κουβανών για καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και η ΕΕ «στραγγαλίζουν» τον κουβανικό λαό με εμπάργκο, οικονομικούς αποκλεισμούς και κυρώσεις.

Τη Δευτέρα έγινε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον Λευκό Οίκο με κεντρικό σύνθημα «Ναι στην Κούβα, όχι στον αποκλεισμό» και βασικό αίτημα την άρση του οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού και των κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η Ρωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Κούβα δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων προστατευτικές μάσκες. «Τα αεροσκάφη θα παραδώσουν στην Κούβα τρόφιμα, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και πάνω από ένα εκατομμύριο ιατρικές μάσκες, συνολικό φορτίο άνω των 88 τόνων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

  • Το ΚΚΕ καταδικάζει την κοινή δήλωση που υπέγραψαν κατά της Κούβας υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσα τους ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάπτυστη κοινή δήλωση στήριξης των εγκληματικών σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά της Κούβας, από 21 υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων κι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας. Στην κοινή δήλωση, που συνυπογράφουν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, καθώς κι οι ΥΠΕΞ ενός μπλοκ αντιδραστικών κυβερνήσεων, όπως του Ισραήλ, της Βραζιλίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας, χωρών της Βαλτικής κ.α., υιοθετούνται όλα τα προκλητικά προσχήματα του σχεδίου επέμβασης της κυβέρνησης Μπάιντεν σε βάρος του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας.

Συνιστά βαθιά πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να εκφράζει υποκριτικές ανησυχίες περί ”ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ”ελευθεριών” και ”συνθηκών διαβίωσης” του κουβανικού λαού, την ώρα που προωθεί στην Ελλάδα αντεργατικούς νόμους, χτυπά τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχει εγκληματικές ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας κι εντείνει την καταστολή σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η υπογραφή της αυτή, για την οποία αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, παρεμβαίνει άμεσα στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους κι εμπλέκει τη χώρα μας σε πολύ επικίνδυνα σενάρια και σχεδιασμούς, γι’ αυτό και χρειάζεται να συναντήσει τη μαζική απόρριψη και καταδίκη από τον ελληνικό λαό.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό, την κυβέρνηση της Κούβας που δεν είναι μόνοι τους απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που εξυφαίνονται σε βάρος τους».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή