Αποδοκιμάστηκε ο Τραμπ στην Αλαμπάμα όταν συνέστησε στο πλήθος να εμβολιαστεί

by Times Newsroom 1

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποδοκιμάστηκε σε συλλαλητήριο το Σάββατο στην Αλαμπάμα αφού… είπε στους υποστηρικτές του ότι πρέπει να εμβολιαστούν.

«Και ξέρετε τι; Πιστεύω απόλυτα στις ελευθερίες σας. Τις δέχομαι. Πρέπει να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε», είπε ο κ. Τραμπ. «Αλλά σας προτείνω: κάντε το εμβόλιο. Το έκανα. Είναι καλό. Εμβολιαστείτε».

Κάποιες φασαρίες και αποδοκιμασίες ακούστηκαν από το πλήθος, που ήταν σε μεγάλο βαθμό χωρίς μάσκα.

«Όχι, δεν πειράζει. Δεν πειράζει. Αποκτήσατε τις ελευθερίες σας », είπε ο κ. Τραμπ, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική από τους αντιπάλους των εντολών μάσκας και εμβολίου. «Αλλά τυχαίνει να έχω κάνει το εμβόλιο. Εάν δεν λειτουργεί, θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε. Εντάξει; Θα καλέσω την Αλαμπάμα, θα σας πω, γεια, ξέρετε τι; Αλλά το εμβόλιο λειτουργεί. Αλλά έχετε τις ελευθερίες σας που πρέπει να διατηρήσετε. Πρέπει να τις διατηρήσετε».

Μεγάλες περιοχές του Νότου αντιμετωπίζουν αύξηση των κρουσμάτων Covid και των νοσηλείων λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα. Το Cullman, όπου διοργανώθηκε η εκδήλωση, βιώνει μια άνοδο των κρουσμάτων αντίστοιχη με την προηγούμενη κορύφωση του κύματος στα τέλη Δεκεμβρίου. Η πόλη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Covid-19 την Πέμπτη.

Η Αλαμπάμα έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στις ΗΠΑ, με μόλις περισσότερο από το 36% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το NBC. Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Κέι Άιβι, Ρεπουμπλικανός, είπε ότι «ανεμβολίαστοι» ευθύνονται για την αναζωπύρωση του Covid στην πολιτεία.

Σε εθνικό επίπεδο, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλειών και των θανάτων από Covid συμβαίνουν μεταξύ των μη εμβολιασμένων Αμερικανών, ανέφεραν οι New York Times αυτόν τον μήνα.

Μια δημοσκόπηση της Kaiser Family Foundation για τους εμβολιασμούς που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν η δεύτερη λιγότερο πιθανή δημογραφική ομάδα να κάνει το εμβόλιο, μόνο άνω των ανασφάλιστων Αμερικανών κάτω των 65 ετών. Ενώ το 57% των Ρεπουμπλικάνων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου ή λένε ότι θα λάβουν τη δεύτερη δόση το συντομότερο δυνατό, το 40% δηλώνει ότι είτε δεν θα το κάνει, είτε θα το κάνει μόνο εάν απαιτείται.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε τον εμβολιασμό στο παρελθόν, αλλά συχνά η ρητορική του δείχνει το αντίθετο, εξαιτίας διαφόρων σχολίων του. Επέκρινε την εκστρατεία της κυβέρνησης Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την «μια επιχείρηση κερδοφορίας για την Pfizer». Η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν συνέστησε ενισχυτικές λήψεις για όσους έλαβαν εμβόλια Pfizer και Moderna.

Η Pfizer, στην οποία ο Τραμπ είχε επιτεθεί με παρόμοιο τρόπο στο παρελθόν, δεν ήταν μέρος της «Επιχείρησης Warp Speed» της κυβέρνησής του, της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων. Ο Τραμπ δεν ανέφερε τη Moderna, η οποία ήταν μέρος του προγράμματος.

με πληροφορίες από το CNBC

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή