Ουκρανία: Μαζική εκκένωση στο Ντονμπάς από ρωσόφωνους αυτονομιστές

Για τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από τον Β΄ΠΠ μιλά η Δύση

by Times Newsroom

Αναβρασμός επικρατεί στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές εκκενώνουν όλη την περιοχή και συνολικά αναμένεται να απομακρυνθούν 700.000 άνθρωποι. Οι αυτονομιστικές αρχές της περιοχής μαζί με αυτές της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουχάνσκ ανακοίνωσαν την απομάκρυνση.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εκκένωση αποφασίστηκε αφού κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης, σε μια ζώνη που σιγοβράζει εδώ και χρόνια, ξεκίνησαν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί που έχουν σημειωθεί εδώ και πολύ καιρό. Η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται την αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με τουλάχιστον 177 οβίδες έξι οικισμούς απόψε, μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιάμισης ώρας.

«Βλέπουμε πρόσθετες δυνάμεις στα σύνορα»

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμεταδίδει πως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία, όχι μόνο δεν απομάκρυνε τον στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά πως έστειλε και πρόσθετες ενισχύσεις.

«Βλέπουμε πρόσθετες δυνάμεις να οδεύουν στα σύνορα. Συμπεριλαμβανομένων και δυνάμεων αιχμής που θα μπορούσαν να μετάσχουν σε κάποια επίθεση» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Αυτή είναι η σημαντικότερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Κάρπεντερ στη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας απόψε στη γερμανική τηλεόραση ZDF. «Η Ρωσία είναι ασφαλώς σε θέση, χωρίς άλλη προειδοποίηση, να επιτεθεί» στην Ουκρανία, σχολίασε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com