34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Οι ταινίες που βραβεύθηκαν

Ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

by Times Newsroom

Βραβείο Ελληνικής Ταινίας

Η ταινία “Patchwork” του Πέτρου Χαραλάμπους απέσπασε με ψήφους 2-1 το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η ταινία βραβεύθηκε για την αρτιότητα της παραγωγής και την προβολή ενός σύγχρονου θέματος της Κυπριακής και όχι μόνο κοινωνίας, με την ανάδειξη
ενός συνόλου εξαιρετικών ηθοποιών.

«Σε μια εποχή που οι αντικειμενικές συνθήκες, αλλά και η αλλαγή του οπτικοακουστικού τοπίου, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στις παραγωγές, ο κινηματογράφος του δημιουργού όχι μόνο επιβιώνει αλλά αναδεικνύει διαρκώς νέες δυνάμεις» δήλωσε η κριτική επιτροπή του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, αποτελούμενη από τους Μαρία Ζορμπά (ηθοποιός), Τώνης Λυκουρέσης (σκηνοθέτης) και Βασίλης Μαζωμένος (σκηνοθέτης).

Δείτε το trailer της ταινίας:

Επίσης η επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στην ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Η βοή του κόσμου», για το ανθρωποκεντρικό της βλέμμα και τα ερωτηματικά που θέτει για τη δύναμη του κινηματογραφικού μέσου.

Δείτε τον σκηνοθέτη να μιλάει για την ταινία:

Βραβείο FIPRESCI

Το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI απονέμεται στην ταινία “Ma nuit” (My Night) της Antoinette Boulat.

Όπως αναφέρει η κριτική επιτροπή, με μέλη τους Gena Teodosievska (Βόρεια Μακεδονία), Katharina Dockhorn (Γερμανία) και Ιφιγένεια Καλαντζή (Ελλάδα):

«Η εκπληκτική ικανότητα της σκηνοθέτριας να σκιαγραφήσει το χαρακτήρα μιας νεαρής κοπέλας παγιδευμένης στη θλίψη της καθημερινότητάς της, λόγω της τραγικής απώλειας της αδερφής της, εξελίσσεται παράλληλα με το ανάγλυφο πορτρέτο της σύγχρονης νεολαίας που θέλει να αναγνωριστεί ως μοναδική, πρωτότυπη και διαφορετική, ενώ αναπτύσσει υπαρξιακές και οικολογικές ανησυχίες, για ένα αμφίβολο μέλλον.

Η ρευστή κάμερα μεταξύ ρεαλισμού και ντοκιμαντέρ γλιστρά από τα νεανικά πρόσωπα σε μια απρόβλεπτη σκληρή πραγματικότητα, ενώ το νυχτερινό Παρίσι απεικονίζεται με την ίδια εφηβική οικειότητα με την οποία εξορμούν και οι ατρόμητοι -έτοιμοι για όλα- νέοι. Πρόκειται για μια ταινία που μας «χορεύει» στο ρυθμό των σοφών απαντήσεων και των χαμόγελων, αλλά και της καλοσύνης των αγνώστων, που στη μαγική στιγμή μιας θερινής βραδιάς, μπορεί να βρεθούν τόσο κοντά μας».

Δείτε το trailer της ταινίας:

Βραβείο Κοινού

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία “Sisterhood” της Dina Duma.

Το σκεπτικό για τη βράβευσή της από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, που απαρτίζεται από αναγνώστες του περιοδικού, και συγκεκριμένα τις Σοφία Λινοσπόρη, Εύη Παπαγιάννη και
Ελένη Τζαννάτου ήταν το ακόλουθο:

«Η ταινία Sisterhood, η πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική προσπάθεια της Dima Duma, αποτελεί την επιλογή της Επιτροπής Αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα». Μεστή, επίκαιρη, σκληρή μα τρυφερή ταυτόχρονα, αποδίδει με βλέμμα ψύχραιμο το θέμα της σεξουαλικής αφύπνισης των κοριτσιών, και τις λεπτές ισορροπίες σε μια κοινωνία όπου τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες αναζητούν τη θέση τους.

Η ιστορία παρουσιάζεται με χαρακτηριστική οικονομία λόγου και εικόνων, και φωτισμό που ακολουθεί τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων, ενώ το μοντάζ δίνει στην ταινία ένα ρυθμό που τη μετατρέπει σε ένα άτυπο θρίλερ, με «πεδίο μάχης» τα social media. Εξαιρετικές οι ερμηνείες από τις (ερασιτέχνες) Antoniha Belazelkoska και Mia Giraud και η φωτογραφία από τον Naum Doksevski».

Δείτε το trailer της ταινίας:

Το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα και με την Οικονομική Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και με την Υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος Αθηναίων) και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό τον Νοέμβριο του 2022, για να γιορτάσει τα 35 χρόνια του φεστιβάλ, με την ελπίδα η συνάντηση αυτή τη φορά να γίνει στις αίθουσες.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή