4,8 online αγορές την εβδομάδα κάνουν οι Έλληνες

“Πρωταθλητές” Ευρώπης οι Ολλανδοί: Το 78% των καταναλωτών κάνει αγορές μέσω Διαδικτύου μία φορά την εβδομάδα

by Times Newsroom

της Νατάσας Φραγκούλη, [email protected]

Από τους πλέον φανατικούς e-shoppers στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, με σχεδόν 8 στους 10 (το 76%) να κάνει τουλάχιστον μία online αγορά την εβδομάδα. Για την ακρίβεια, οι Έλληνες ψωνίζουν από το Διαδίκτυο, κατά μέσο όρο, 4,8 φορές σε εβδομαδιαία βάση.

“Πρωταθλητές” στο e-shopping επί ευρωπαϊκού εδάφους αναδεικνύονται οι Ολλανδοί, με το 78% των εγχώριων καταναλωτών να προβαίνει σε αγορές μέσω Διαδικτύου μία φορά την εβδομάδα ή και ακόμα συχνότερα, κατά μέσο όρο 4,3 φορές.

Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις μια θέση κάτω από την Ολλανδία, αφού σύμφωνα με έρευνα της PayPal το 76% αγοράζει και πληρώνει online τουλάχιστον άπαξ εβδομαδιαίως, πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο 4,8 αγορές σε διάστημα 7 ημερών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση μηνιαία δαπάνη του Έλληνα για αγορές μέσω Διαδικτύου είναι της τάξης των €333, ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, όπου η αντίστοιχη δαπάνη είναι €392 μηνιαίως.

“Πλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν μπορεί καν να φανταστεί τις καθημερινές αγορές να διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο σε φυσικά καταστήματα. Μάλιστα, τα δύο τρίτα εξ αυτών αγοράζουν από eshops τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο 3,7 αγορές την εβδομάδα”, αναφέρει η μελέτη.

Αγορές μέσω smartphones

Η έρευνα της PayPal δείχνει, στο μεταξύ, ότι οι Έλληνες θέλουν να ψωνίζουν online απ’ όπου κι εάν βρίσκονται, με αποτέλεσμα οι μισοί να κάνουν τις ψηφιακές αγορές τους από το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet. Οι Βρετανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας με τους καταναλωτές, που κάνουν αγορές από το Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 66%.

Συνολικά, οι Ευρωπαίοι – κατά μέσο όρο – προτιμούν κυρίως τα smartphones ή τα tablets για τις διαδικτυακές αγορές τους (50% εκ των ερωτηθέντων), ενώ αρκετοί χρησιμοποίησαν επίσης ηλεκτρονικούς υπολογιστές (42%).

Πιο φανατικές οι νεαρές ηλικίες

Οι Millennials και η Generation Ζ δείχνουν τον δρόμο και διαμορφώνουν τις τάσεις στο online shopping. Το “eCommerce Index 2022” της PayPal δείχνει ότι το μέλλον των ηλεκτρονικών αγορών (με έντονη την εμπλοκή του mobile shopping) ανήκει δικαιωματικά στις νεότερες γενιές και κυρίως σε όσους γεννήθηκαν μετά το 1980.

Η εν λόγω τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής και στους νεαρούς Έλληνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 35% των Millennials και το ένα τέταρτο της Γενιάς Z αγοράζουν online αρκετές φορές την εβδομάδα.

Για τον σκοπό αυτόν, κάνουν χρήση smartphone και άλλων κινητών συσκευών τόσο το 77% των Millennials, όσο και το 72% της Generation Z, σε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο (το 50% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα) .

Πηγή: www.sepe.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή