4 στους 10 εργαζόμενους βελτίωσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσα στην πανδημία

by Times Newsroom 1

Ένας στους δύο εργαζόμενους πιστεύει ότι “η παραδοσιακή απασχόληση δεν θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον”

Σε ψηφιακή εγρήγορση έχει θέσει τους εργαζόμενους ανά τον κόσμο η πανδημία του COVID-19, με το σύνολο του εργατικού δυναμικού να προετοιμάζεται για μια πλήρως διαφορετική επόμενη ημέρα. Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους (48%) πιστεύει ότι “η παραδοσιακή απασχόληση δεν θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον”. Το 39% αξιολογεί την πιθανότητα η εργασία τους να καταστεί παρωχημένη εντός 5 ετών, ενώ ένα ποσοστό 60% ανησυχεί ότι η αυτοματοποίηση θέτει πολλές θέσεις εργασίες σε κίνδυνο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά περίεργο είναι ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν θέσει τους εαυτούς τους σε ψηφιακή ετοιμότητα. Ήδη, το 40% των εργαζομένων αναφέρει ότι, στη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου του lockdown, βελτίωσε τις ψηφιακές του δεξιότητες.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την κατάρτιση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Σε ποσοστό 77% είναι έτοιμοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να επανεκπαιδευτούν πλήρως και 74% αντιμετωπίζουν την κατάρτιση τους ως ζήτημα ατομικής ευθύνης.

Επίσης, σε ποσοστό 80% δηλώνουν βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες, που εισέρχονται στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με την έρευνα PwC Upskilling Hopes & Fears 2021, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων σε Ινδία (69%) και Νότια Αφρική (66%) αναφέρει ότι είναι “πολύ” βέβαιοι. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους (49%) εστιάζει στη βελτίωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων με ενδιαφέρον για τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης.

Κορυφή του παγόβουνου

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 32.500 εργαζόμενων, δείχνει ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των νέων τάσεων στον χώρο της εργασίας. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα παραμείνει και μετά το lockdown.

Μεταξύ όσων μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, ποσοστό 72% δηλώνει ότι προτιμά ένα συνδυασμό μεταξύ γραφείου και απομακρυσμένης εργασίας. Μόλις 9% απαντά ότι θα ήθελε να επιστρέψει πλήρως στο κανονικό του εργασιακό περιβάλλον.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους γραφείων, τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι όλοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως μέσω της τεχνολογίας. Η εργασία από το σπίτι δεν χρειάζεται να περιορίζεται στους επαγγελματίες.

Το 43% όσων εκτελούν χειρωνακτικά επαγγέλματα και το 45% των ημι-ειδικευμένων εργαζομένων δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της δουλειάς τους, που θα μπορούσαν να τα πραγματοποιήσουν από απόσταση.

Προστασίας ιδιωτικής ζωής

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται, τέλος, διχασμένοι όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ προστασίας της ιδιωτικής ζωής και χρήσης της τεχνολογίας. Το 44% παγκοσμίως θα συμφωνούσε να επιτρέψει στον εργοδότη να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρακολουθεί την απόδοση στην εργασία με μέσα, όπως είναι, για παράδειγμα, οι αισθητήρες και οι φορέσιμες συσκευές, με 31% να δηλώνουν αντίθετοι.

Ωστόσο, πολλοί δεν θα επέτρεπαν στους εργοδότες τους πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα. Το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν στον εργοδότη τους πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα, π.χ. στα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μόλις το 35% να αναφέρουν ότι θα ήταν πρόθυμοι.

Πηγή: www.sepe.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή