4ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία ετοιμάζει η ΕΕ

Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε στην Ουκρανία, λέει ο Μπάιντεν

by Times Newsroom

Ολοκληρώθηκε η διήμερη άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες που έγινε στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία συνεχίζεται για 16η ημέρα.
Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν να επιβάλλουν και ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να εξετάσουν τρόπους απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ και του Εμμανουέλ Μακρόν τις οποίες έκαναν μετά το πέρας της συνάντησης. Ενημέρωσαν επίσης ότι σήμερα έγινε και το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Στην Ουκρανία ανησυχία προκαλεί ανακοίνωση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σύμφωνα με την οποία λευκορωσικός οικισμός στα σύνορα με την Ουκρανία βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επιδρομής. Πρόκειται για προβοκάτσια των Ρώσων για να εμπλακεί στον πόλεμο η Λευκορωσία υποστηρίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η ζωή των αμάχων στις περικυκλωμένες από τον ρωσικό στρατό πόλεις έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 564 αμάχων από την έναρξη του πολέμου. Ουκρανή αξιωματούχος δήλωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον 78 παιδιά. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

Στην στρατολόγηση μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή φαίνεται να προσανατολίζεται τώρα η Μόσχα παρότι την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής συνάντησης Πουτιν Ζελένσκι.

Για τη μεγάλη μάχη προετοιμάζεται το Κίεβο αλλά και η Οδησσός. 

Στο μεταξύ η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι έχει «αξιόπιστες αναφορές» για χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Νωρίτερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, φέρεται να άφησε ανοιχτή την πιθανότητα μίας συνάντησης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με το SkyNews οι  φράσεις που χρησιμοποίησε ο Πεσκόφ για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες της Μόσχας με την Ουκρανία, χωρίς, ωστόσο, να δίνει λεπτομέρειες. «Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, μου αναφέρουν διαπραγματευτές της δικής μας πλευράς», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντησή του με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».

Η Ουκρανία είναι σε τροχιά νίκης, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.«Είναι αδύνατο να πούμε πόσες μέρες έχουμε ακόμα για να ελευθερώσουμε την ουκρανική γη. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε. Γιατί έχουμε έχει ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις πιέσεις των κυρώσεων στη Ρωσία.

Στο μεταξύ σε ρωσικό κλοιό είναι το Κίεβο, ενώ οι μισοί κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει. Τα ξημερώματα σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Βολνοβάκα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης. Η Βολνοβάκα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη. Aπό τις επιθέσεις καταστράφηκε το γήπεδο και η δημοτική βιβλιοθήκη στην πόλη Τσερνιγκίβ. Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές. Όσο περνάνε οι μέρες ο αριθμός των νεκρών αμάχων και των τραυματιών μεγαλώνει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής 78 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή.

Την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ukniform.net δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και έξι πολίτες τραυματίστηκαν από τις τέσσερις ρουκέτες που έπληξαν την πόλη Λουσκ στην Βορειοδυτική Ουκρανία.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός». Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

Ρωσική επίθεση σημειώθηκε εναντίον Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται απενεργοποιημένος πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας. Σύμφωνα με το Reuters, ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα στην ίδια περιοχή.

Την ίδια ώρα, Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Μια άδεια πόλη είναι πλέον το Κίεβο, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά, όπως αναφέρει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη. Επίσης ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 17 χλμ έξω από το Κίεβο, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.

Σειρήνες ήχησαν τα ξημερώματα στη Λβιβ, ξυπνώντας τους κατοίκους οι οποίοι έτρεξαν αμέσως στα καταφύγια, μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κριθάρη.

Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.
Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα». Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο του μήνυμα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου, ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία εμπλοκή με βιολογικά όπλα.

Σήμερα αναμένεται να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητηθούν, όπως υποστηρίζει, οι «στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες» των ΗΠΑ στην ουκρανική επικράτεια.

Το Συμβούλιο της ΕE, στην χθεσινή πρώτη μέρα της έκτακτης συνόδου κορυφής, «αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να δηλώνει στο twitter ότι χωρίς καθυστέρηση οι “27” θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, για να στηρίξουν την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ, δεσμεύονται να παρέχουν υποστήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διακοπή της αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου. Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό. Απομένει πλέον μόνο να το υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του κράτους.

Πηγές: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή