5ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος»: Δημόσια υβριδική διάλεξη: «Γυναίκες και Διατήρηση Βιοποικιλότητας»

by Times Newsroom

Η παρουσία των γυναικών στην επιστήμη είναι αισθητή, ιδιαίτερα στις επιστήμες του περιβάλλοντος. Εδώ και αιώνες, οι γυναίκες συνεισφέρουν ιδιαίτερα στον τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας σε πεδία όπως η βοτανική, η ζωολογία, η οικολογία κ.ά. Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν; Η Δρ Παρασκευή Μανωλάκη και η Δρ Έλλη Τζυρκαλλή, ερευνήτριες στο Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) θα μιλήσουν με θέμα: «Γυναίκες και Διατήρηση Βιοποικιλότητας» σε δημόσια υβριδική διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:00. Η εκδήλωση εντάσσεται στον 5ο Κύκλο Σειράς Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος» που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ. Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στη Λευκωσία (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά), ενώ θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3fJUO3K. Τον 5ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνεισφορά των γυναικών επιστημόνων σε διάφορα πεδία του τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας είναι αξιοσημείωτη. Με πάθος και ενθουσιασμό για το φυσικό περιβάλλον, οι γυναίκες έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και ενίσχυση της γνώσης για μεμονωμένους οργανισμούς και στην κατανόηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων με σημαντικά επιτεύγματα στο ενεργητικό τους. Παρόλη τη δυναμική και συνεχή παρουσία τους στο τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας συνεχίζουν όμως να είναι η μειονότητα, καθώς αντιμετωπίζουν πολύπλευρες δυσκολίες. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ανάδειξη γυναικείων προτύπων θα συμβάλει στη μείωση της ανισότητας που υπάρχει σε όλους τους επιστημονικούς τομείς. Στην υβριδική διάλεξη οι Δρς Μανωλάκη και Τζυρκαλλή θα επικεντρωθούν στην ερευνητική εργασία τους, στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην ερευνητική τους πορεία και στο πώς ανταποκρίθηκαν σε αυτές, με στόχο να εμπνεύσουν νεαρές γυναίκες να ακολουθήσουν μια καριέρα στον τομέα αυτό.

Η Δρ. Έλλη Τζυρκαλλή είναι διδάκτωρ στον τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη διερεύνηση των προτύπων της βιοποικιλότητας, στην επίδραση των κλιματικών αλλαγών στην κατανομή των ειδών και στην οικολογία των πεταλούδων. Tο 2012 συμμετείχε στην ίδρυση της Κυπριακής Ομάδας Μελέτης Πεταλούδων της Κύπρου (Cyprus Butterfly Study Group), την οποία πλέον συν-προεδρεύει και εκπροσωπεί την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι συντονίστρια του προγράμματος παρακολούθησης των πεταλούδων της Κύπρου από το 2019. Έχει παρουσιάσει ερευνητικές εργασίες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια για τη διαχείριση της βιοποικιλότητας και την οικολογία. Πρόσφατα έχει λάβει υποτροφία από το Darwin Fund του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της γνώσης των επικονιαστών (πεταλούδων και νυχτοπεταλούδων) μέσω της επιστήμης των πολιτών στην Χερσόνησο Ακρωτηρίου.

Η Δρ Παρασκευή Μανωλάκη είναι βιολόγος και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ειδίκευσης στον τομέα της υδατικής οικολογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα και την αξιολόγηση και παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των ποταμών με τη χρήση υδρόβιων μακροφύτων ως βιολογικών δεικτών. Το 2014-2016 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΚΥ στα ερευνητικά έργα, LIFE+RIZOELIA και MedScapes. Εργάζεται ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο μεταπτυχιακό προόγραμμα «Διαχείριση και Προστασίας Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ, ενώ για 3 χρόνια ήταν υπότροφος Marie Skłodowska Curie στο Πανεπιστήμιο του Ώρχους στη Δανία, όπου εργάστηκε στο ερευνητικό έργο «Επιδράσεις των παγκόσμιων αλλαγών στη λειτουργία των ποτάμιων οικοσυστημάτων: Κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών αντίδρασης των υδρόβιων φυτών σε πολλαπλούς παράγοντες πίεσης διερευνώντας τα ειδικά λειτουργικά χαρακτηριστικά των φυτών (functional traits). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην οικολογία και την οικοφυσιολογία των υδρόβιων φυτών και στον ρόλο τους στη διατήρηση και διαχείριση των υδατικών οικοσυστημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com