5ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος»: Πρώτη τηλεδιάλεξη: «Women in Science: The Gender Gap and Visibility in Freshwater Sciences»

by Times Newsroom

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Σειρά Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος». Ο 5ος κύκλος της Σειράς εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022, με τη διαδικτυακή ομιλία της Dr Ada Pastοr, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας στο Institute of Aquatic Ecology του Πανεπιστημίου της Girona, με θέμα: «Women in Science: The Gender Gap and Visibility in Freshwater Sciences». Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3fJUO3K. Τον 5ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ομιλία είναι ‘αφιερωμένη’ στις γυναίκες ερευνήτριες στα πεδία των υδατικών οικοσυστημάτων. Η παρουσία των γυναικών στην επιστήμη των υδατικών οικοσυστημάτων έχει γίνει πιο αισθητή στις μέρες μας. Ωστόσο, όπως και σε άλλα επιστημονικά πεδία, η παρουσία των γυναικών μειώνεται στα υψηλότερα στάδια της καριέρας τους. Η Dr Pastοr θα παρουσιάσει την ομάδα, το έργο και τις δράσεις του Gender and Science Group of the Iberian Society of Limnology. Θα επικεντρωθεί στην παρουσίασή της, στη συμμετοχή των γυναικών στα συναφή ερευνητικά πεδία και στα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν λόγω φύλου. Η ερευνητική καριέρα και το αντίτυπο του έργου ενός ή μίας επιστήμονα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως η διεθνής παρουσία σε συνέδρια, οι βραβεύσεις και διακρίσεις, η συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές έγκριτων επιστημονικών περιοδικών ή/και σε επιτροπές προγράμματος διεθνών συνεδρίων. Προκύπτουν, όμως, όπως θα διαφανεί στην παρουσίαση προκαταλήψεις λόγω φύλου στις ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Κλείνοντας την παρουσίαση, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε προτάσεις για τον περιορισμό των διακρίσεων που σχετίζονται με το φύλο στον ακαδημαϊκό χώρο.

Η Dr Ada Pastor είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Institute of Aquatic Ecology του Πανεπιστημίου της Girona στην Ισπανία. Έλαβε το διδακτορικό της στην Οικολογία από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία τα τελευταία πέντε χρόνια, μελετώντας τις πηγές και τις διεργασίες αζώτου στα γλυκά νερά της Αρκτικής. Πρόσφατα μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο της Girona, και η έρευνά της επικεντρώνεται στη βιολογική δέσμευση αζώτου από τα υδρόβια biofilms. Συμμετέχει ενεργά σε διάφορες πρωτοβουλίες που άπτονται θεμάτων ισότητας στον ακαδημαϊκό χώρο και από το 2014 συμμετέχει στο Gender & Science group of the Iberian Society of Limnology (AIL). Η ομάδα αυτή εργάζεται σε διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα της λιμνολογίας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com