Α. Μέρκελ: Δεσμευόμαστε να δώσουμε στα Δυτικά Βαλκάνια προοπτική ένταξης στην ΕΕ

Ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ήδη μια ημερομηνία ένταξης

by Times Newsroom 1

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την προοπτική ένταξης στην ΕΕ επαναβεβαίωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής στο Μπρντο της Σλοβενίας. Τόνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ήδη μια ημερομηνία ένταξης.

«Αισθανόμαστε δεσμευμένοι να δώσουμε στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την προοπτική να ενταχθούν στην ΕΕ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «παρόλες τις δυσκολίες, πιστεύουμε όλοι ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν το συντομότερο δυνατό να ξεπεραστούν τα εμπόδια που εμποδίζουν την ενταξιακή της πορεία, καθώς «αυτό θα ήταν προς το ευρωπαϊκό συμφέρον», ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

Η καγκελάριος απέρριψε πάντως οποιοδήποτε αίτημα να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη αυτών των χωρών. «Δεν πιστεύω πραγματικά στο να θέτεις μια ημερομηνία. Πιστεύω στο να τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Όταν οι όροι θα έχουν εκπληρωθεί, τότε θα μπορεί να γίνει η ένταξη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι μια ημερομηνία θα έθετε την ΕΕ υπό πίεση, ανεξαρτήτως εάν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είχαν εκπληρώσει του όρους ένταξης. Ως κεντρικά σημεία στα οποία απαιτείται πρόοδος, η καγκελάριος ανέδειξε το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή