Α. Σκέρτσος: Τραπεζάκια έξω από τα μέσα Απριλίου, σχολεία, λιανεμπόριο νωρίτερα

by Times Newsroom 1

Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από τα μέσα Απριλίου προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων από τις αρχές Απριλίου. Ολα αυτά βέβαια, όπως είπε υπό τον όρο ότι θα συνεχισθεί η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τα δωρεάν self tests θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα είπε μιλώντας στο MEGA, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα  για «το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, κι έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Ειδικότερα, τόνισε, «αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη επιστήμη να διαθέτουμε έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ που γίνονται με εύκολο τρόπο πλέον, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει έλεγχο της υγείας του και να ελέγχει υπεύθυνα την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, παρατηρείται «τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τις τελευταίες ημέρες έχουμε ευτυχώς λιγότερες εισαγωγές και περισσότερα εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας».

Το self testing είναι, άλλωστε, «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει σύμφωνα με εκτενείς μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, να ελέγξουμε καλύτερα την πορεία της πανδημίας και να απομονώνονται οι θετικοί ασυμπτωματικοί φορείς. Το 1/3 των κρουσμάτων του covid είναι ασυμπτωματικοί».

Από την άλλη, υπογράμμισε, «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως «τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «ως το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου αυτή η πληθυσμιακή ομάδα θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη άμυνα του ιού και δεν θα κινδυνεύει με βαριά συμπτωματολογία που οδηγεί στο νοσοκομείο. Αυτό μας πηγαίνει αυτομάτως σε οριστική χαλάρωση των μέτρων.

Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο επιπολασμός του ιού είναι πιο αργός όταν έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Προτρέπουμε τον κόσμο και απελευθερώνουμε δραστηριότητες που τον βοηθούν να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα», ανακοίνωσε.

Ερωτηθείς για τη στήριξη της οικονομίας από το κράτος, απάντησε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί λόγω της αναστολής δραστηριοτήτων τους που έχουν προκύψει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχουμε ρίξει περισσότερα από 30 δισ. στην αγορά εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχει αντέξει ως οικονομία περισσότερο, έχουν αποδώσει πολύ καλύτερα τα μέτρα μας από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έχουμε καταφέρει χάρη στα μέτρα στήριξης της εργασίας να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επί δέκα χρόνια είχαμε ταλαιπωρηθεί από μια μεγάλη ύφεση, κράτησε πολύ, στέρησε πάρα πολλές θέσεις εργασίας από την οικονομία. Τώρα μέσα στην πανδημία που ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ζωντανές τις θέσεις απασχόλησης -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ναι, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις», κατέληξε για το ζήτημα αυτό.

«Η πολιτική με τα δωρεάν self tests σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πλέον από τον Ιούνιο που θα έχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, καλύτερες καιρικές συνθήκες, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική που θα μπορεί να υποχωρήσει λίγο και θα συνεχίσει η στοχευμένη παρέμβαση σε testing από το κράτος. Αλλά, αν χρειαστεί να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή