Α. Ξανθός στο Πρώτο: Οι μάσκες πρέπει να είναι υποχρεωτικές…

...Α. Ξανθός στο Πρώτο: Οι μάσκες πρέπει να είναι υποχρεωτικές- Ο κύβος ερρίφθη για τις πρόωρες εκλογές, προβληματίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

by Times Newsroom

«Ο έλεγχος της διασποράς θέλει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και εκεί δεν υπάρχει καμιά διαφωνία στην επιστημονική άποψη. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει οι μάσκες να είναι υποχρεωτικές ή τουλάχιστον να υπάρχει ισχυρή σύσταση για την χρήση τους» τόνισε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες είναι το τίμημα «μιας πρόωρης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και μιας πρόωρης λήξης της πανδημίας που σφύριξε η κυβέρνηση αστόχαστα και επιπόλαια, παρότι υπήρχαν προειδοποιήσεις και από τον ΠΟΥ και από επιστήμονες της χώρας μας και του εξωτερικού ότι χρειάζεται προσοχή και μια σταδιακή μετάβαση σε ένα καθεστώς μεγαλύτερης κανονικότητας».

Ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και προσβάλλει με πολύ πιο εύκολο τρόπο λόγω των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων και τον γενικό πληθυσμό και τους ευάλωτους ανθρώπους, σημείωσε ο κ. Ξανθός ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει η ισχύουσα στρατηγική και «να πάμε ξανά σε μια αυξημένη επιδημιολογική εγρήγορση και να επανέλθει η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στα ΜΜΜ όλων των κατηγοριών και βεβαίως στους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους». «Νομίζω ότι είναι ανεύθυνο, η κυβέρνηση παρά την αύξηση των κρουσμάτων να λέει ότι απλώς το παρακολουθούμε, θα δούμε την κορύφωση, αναμένουμε και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση τον Σεπτέμβριο. Νομίζω ότι θα βρεθεί σε αδιέξοδο μέσα στο καλοκαίρι και θα υποχρεωθεί εκ των υστέρων να λάβει μέτρα τα οποία ακριβώς επειδή θα ληφθούν ετεροχρονισμένα και όχι έγκαιρα δεν θα είναι αποτελεσματικά και θα εμποδίσουν την έξαρση που υπάρχει αυτές τις μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά την έξαρση των κρουσμάτων και την διασπορά του ιού δεν σχετίζεται με τα εμβόλια, ανέφερε ο κ. Ξανθός. «Έχουμε πει ότι τα εμβόλια έχουν ελάχιστη συνεισφορά στην αποτροπή της μόλυνσης και της μετάδοσης, κυρίως προστατεύουν από την βαριά νόσηση και τον θάνατο. Γι’ αυτό τώρα παρά το ότι έχουμε 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα, οι νοσηλείες είναι ακόμη σε ελεγχόμενο αριθμό και αυτή είναι η τεράστια συνεισφορά των εμβολίων» επισήμανε.

«Καλό είναι και η επιστημονική κοινότητα να σταθμίζει τις διεθνείς οδηγίες και τα νέα δεδομένα και να είναι πιο σαφής και συγκεκριμένη στις οδηγίες που δίνει» προσέθεσε ο κ. Ξανθός. Ένα μεγάλο έλλειμμα σε αυτό κομμάτιμ οφείλεται στην Ευρώπη, υποστήριξε, καθώς οι αρμόδιοι φορείς και οργανισμοί δεν κατάφεραν τα 2,5 χρόνια της πανδημίας να χαράξουν κοινή γραμμή, πρωτοκόλλα προστασίας για την μετακίνηση και προϋποθέσεων. Υπήρξαν προβλήματα και αντιφάσεις, γιατί κάθε χώρα έκανε πρακτικά αυτό που έκρινε καλύτερο, ανέφερε.

Στο πολιτικό πεδίο και συγκεκριμένα στο ερώτημα αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «όλα δείχνουν έναν εκλογικό σχεδιασμό για το φθινόπωρο. Υπάρχει μια πολιτική φθορά και ένα κόστος για την κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να ανακόψει το φθινόπωρο μέσω των πρόωρων εκλογών, έχοντας την αίσθηση ότι θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρα θα πάει με καλύτερες προϋποθέσεις και όχι στο τέλος της τετραετίας. Ο κύβος ερρίφθη για το θέμα των εκλογών εκτός και αν συμβεί κάτι απρόοπτο όπως μια μη διαχειρίσιμη έξαρση της πανδημίας».

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προοδευτική διακυβέρνηση, ο κ. Ξανθός εξέφρασε τον προβληματισμό του για την στάση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά «το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια κρίση στρατηγικού χαρακτήρα η οποία δεν λύθηκε με την αλλαγή ηγεσίας, θα έλεγα επιδεινώθηκε». Μάλιστα προσέθεσε ότι «υπάρχει μια αμφισημία και μια πολιτική ίσων αποστάσεων, που δεν μπορεί να είναι πολιτική γραμμή και τακτική όταν έχεις μείζονος σημασίας κρίσεις και όταν έχεις αδιέξοδα και προκλήσεις που αφορούν την κοινωνία. Εκεί το στίγμα, το αν είσαι με το ένα ή το άλλο πολιτικό σχέδιο πρέπει να είναι απολύτως σαφές. Αυτά τα γενικόλογα για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ακούγονται ωραία αλλά στην πράξη δεν μπορεί να αφορά η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση την συγκυβέρνηση με την ΝΔ, για την οποία πάρα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ διάκεινται θετικά, θα το πω κομψά».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή