Αδελφοί Κλίτσκο: «Σταματήστε αυτόν τον τρελό πόλεμο, δεν θα παραδοθούμε»

Έχοντας στο πλευρό του τον αδερφό του, Βλαντίμιρ, επίσης σταρ της πυγμαχίας, ο Κλίτσκο μίλησε στο Reuters μέσω Skype από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η ρωσική επίθεση κατά της χώρας του συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα.

by Times Newsroom

Οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους απέναντι στους ρώσους εισβολείς, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας στην κατηγορία βαρέων βαρών, ο Βιτάλι Κλίτσκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Έχοντας στο πλευρό του τον αδερφό του, Βλαντίμιρ, επίσης σταρ της πυγμαχίας, ο Κλίτσκο μίλησε στο Reuters μέσω Skype από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η ρωσική επίθεση κατά της χώρας του συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα.

Η Μόσχα έχει βομβαρδίσει πολλές ουκρανικές πόλεις, ενώ η κύρια δύναμη κρούσης έχει συγκεντρωθεί βόρεια του Κιέβου.

«Δεκάδες χιλιάδες είναι ήδη οι νεκροί σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και δυστυχώς αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί» ανέφερε ο Κλίτσκο, μιλώντας μέσα από ένα καταφύγιο στο Κίεβο.

«Δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Δεν έχουμε να υποχωρήσουμε πουθενά», διαμηνύει.

Δηλώνει ότι περίπου οι μισοί από τους 3 εκατομμύρια κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας έχουν εγκαταλείψει το Κίεβο. Οι αρχές έχουν απομακρύνει πολλά ορφανά στην Πολωνία και στη Γερμανία, συμπλήρωσε.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, ο κόσμος ανησυχεί» λέει ο Βιτάλι Κλίτσκο και προσθέτει πως βλήματα διαρκώς «χτυπούν συγκροτήματα κατοικιών ή σημαντικές υποδομές». «Η πόλη χρειάζεται ειρήνη… Οι κάτοικοι του Κιέβου παραμένουν στα καταφύγια εδώ και μία εβδομάδα, επειδή οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ηχούν διαρκώς».

Με άδειους δρόμους, ορισμένες ελλείψεις τροφίμων και κλειστά φαρμακεία, το Κίεβο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), που έχει δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς ή τη Μαριούπολη (νότια), η οποία έχει περικυκλωθεί και δεν έχει ούτε ρεύμα ούτε νερό.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν το Κίεβο και προέτρεψε τους Ρώσους να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Είστε πιόνια στα χέρια ενός άνδρα με μοναδική φιλοδοξία την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης… Για αυτές τις φιλοδοξίες του, πληρώνουμε ένα πολύ υψηλό τίμημα».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχει σκοπό να προστατεύσει τους Ρώσους που διώκονται στην Ουκρανία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που πλέον επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αδελφοί Κλίτσκο, των οποίων η μητέρα έχει ρωσικές ρίζες, λένε πως η Ουκρανία ήταν πάντα «σπίτι» για Ουκρανούς, Ρώσους, Εβραίους και άλλες θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες.

«Είναι παράλογο! Δεν υπάρχει λόγος να επιτεθεί στην Ουκρανία», δηλώνει ο Βλαντίμιρ Κλίτσκο, περιγράφοντας εικόνες ενός βομβαρδισμού στο Χάρκοβο. «Είναι η απόλυτη τρέλα… Αυτό που συμβαίνει είναι τρομοκρατία… Εν έτει 2022… Είναι κάτι που δεν το χωράει ανθρώπου νους», λέει ο μικρότερος αδελφός του δημάρχου της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα για τους συμπολίτες του.

«Δεν ξέρεις αν θα είσαι ζωντανός αύριο. Ακούς τις εκρήξεις όλη νύχτα και πυροβολισμούς από τον δρόμο που σε κάνουν να ανησυχείς», συμπληρώνει.

Απευθύνει έκκληση για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να δράσουμε τώρα, πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα. Όλα τα λεφτά που εξασφαλίζει η Ρωσία χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων που σκοτώνουν Ουκρανούς», λέει ο Βλαντίμιρ Κλίτσκο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com