Αεροδρόμια με ηλιακά πάρκα για την προστασία του περιβάλλοντος

by Times Newsroom 1

Η αεροπορική βιομηχανία στο σύνολο της αποτελεί ένα από τους πιο ρυπογόνους τομείς. Η κατασκευή αεροσκαφών, η χρήση τους αλλά και η λειτουργία των αεροδρομίων μολύνουν το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα με πολλούς τρόπους.

Στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου ξεκινά ένα πιλοτικό εγχείρημα που στόχο έχει τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος από την αεροπορική δραστηριότητα. Δίπλα σε μια από τις πίστες του αεροδρομίου θα δημιουργηθεί ένα ηλιακό πάρκο έκτασης 44 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Το πάρκο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το επόμενο καλοκαίρι θα παράγει το 26% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το αεροδρόμιο για την λειτουργία του. To κόστος για την δημιουργία του πάρκου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ και πρόκειται για κρατική επένδυση.

«Μπορεί κάποιοι να αμφισβητήσουν την απόφαση αυτή θεωρώντας ότι οι καιρικές συνθήκες στην Σκοτία και ειδικά τα επίπεδα ηλιοφάνειας δεν επιτρέπουν την λειτουργία ενός ηλιακού πάρκου αλλά το δικό μας θα παράγει περίπου το 26% των ενεργειακών μας αναγκών και προοδευτικά να παράγουμε τόση ενέργεια που να καλύπτουμε τις ανάγκες μας ώστε να μην χρησιμοποιούμε την ενέργεια από το συμβατικό ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό το εγχείρημα υπογραμμίζει την πρόθεση μας να πραγματοποιήσουμε πρόοδο στην προστασία του περιβάλλοντος κάτι που θα είναι ορατό στους επιβάτες που θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο» δηλώνει ο Γκόρντον Ντιούαρ, διευθύνων σύμβουλος του Αεροδρομίου του Εδιμβούργου.

Δεν είναι το ίδιο ενθουσιασμένοι όμως όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. «Πράγματι θα δημιουργηθεί ένα ηλιακό πάρκο στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου αλλά πρόκειται για μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με την μόλυνση που παράγει η αεροπορική βιομηχανία και την συμβολή της στην κλιματική αλλαγή. Η κίνηση αυτή περιορίζει την μόλυνση που παράγεται στο έδαφος αγνοώντας το μεγάλο πρόβλημα που είναι οι πτήσεις που θα συνεχίζονται απρόσκοπτα» αναφέρει από την πλευρά του ο δρ. Ρίτσαρντ Ντίξον, διευθυντής της οργάνωσης «Φίλοι της Γης στην Σκοτία»

Ένας αντίλογος σε αυτή την τοποθέτηση θα ήταν πώς αν σε όλα τα αεροδρόμια τουλάχιστον τα μεγάλα σε όλο τον κόσμο δημιουργούνταν ηλιακά πάρκα που θα παρείχαν την ηλεκτρική ενέργεια για την λειτουργία τους το περιβαλλοντικό όφελος θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή