Αφγανιστάν: Αναφορές ότι η σημαία των Ταλιμπάν υψώθηκε πάνω από τα σύνορα με το Πακιστάν

by Times Newsroom 1

Οι Ταλιμπάν φέρεται να έχουν σηκώσει τη σημαία τους πάνω από βασικό συνοριακό σταθμό μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, ισχυριζόμενοι ότι είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους.

Βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη λευκή σημαία να κυματίζει πάνω από τη συνοριακή πόλη Spin Boldak, κοντά στην Κανταχάρ.

Αφγανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι η θέση έχει πέσει, αν και οι εικόνες στα κοινωνικά μέσα εικονίζουν τους Ταλιμπάν να συνομιλούν με τους Πακιστανούς συνοριοφύλακες.

Πηγές του BBC αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της διέλευσης χωρίς αντίσταση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν έχουν σημειώσει ταχεία πρόοδο σε ολόκληρη τη χώρα, καταλαμβάνοντας μια σειρά συνοριακών σταθμών από αφγανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των διαβάσεων με το Ιράν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης καταλάβει τον έλεγχο ορισμένων βασικών δρόμων καθώς επιδιώκουν να διακόψουν τις διαδρομές εφοδιασμού προς τις μεγάλες πόλεις.

Ο συνοριακός σταθμός που χωρίζει την αφγανική πόλη Spin Boldak στην επαρχία Κανταχάρ από τη μία πλευρά και την πακιστανική πόλη Τσάμαν από την άλλη, είναι η δεύτερη πιο πολυσύχναστη διέλευση μεταξύ των δύο χωρών. Συνδέει την πόλη Κανταχάρ με τα λιμάνια του Πακιστάν και διέρχονται από αυτή περίπου 900 φορτηγά κάθε μέρα.

Η διέλευση θα αποτελούσε σημαντική νίκη, συμβολική και στρατηγική- εάν οι Ταλιμπάν διατηρήσουν τον έλεγχό της, αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC Λάις Ντουσέ. Ο έλεγχος θα τους απέφερε σημαντικά τελωνειακά έσοδα από το εμπόριο και θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε περιοχές στο Πακιστάν, στο οποίο είναι γνωστό ότι βασίζονται εδώ και πολλά χρόνια οι ηγέτες και οι μαχητές των Ταλιμπάν, συνεχίζει.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές, ωστόσο, αξιωματούχοι του Πακιστάν επιβεβαίωσαν ότι οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει τη θέση.

Σε δήλωση, ο Ζαμπιχαλαλ Μουτζαχίντ των Ταλιμπάν είπε στους κατοίκους και τους εμπόρους ότι «η ασφάλεια είναι εγγυημένη». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Ταρέγκ Εριαν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ενώ υπήρξαν «κάποιες κινήσεις κοντά στα σύνορα … οι δυνάμεις ασφαλείας απέκρουσαν την επίθεση».

με πληροφορίες από bbc

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή