Αφγανιστάν: Η πρώτη Αφγανή δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από Ταλιμπάν εγκατέλειψε τη χώρα

«Όταν δεν μπορείς καν να θέσεις τις πιο απλές και προφανείς ερωτήσεις, πώς μπορείς να είσαι δημοσιογράφος;», αναρωτιέται η παρουσιάστρια

by Times Newsroom 1

Η Αφγανή παρουσιάστρια ειδήσεων Beheshta Arghand, η οποία πήρε συνέντευξη από εκπρόσωπο των Ταλιμπάν λίγο μετά την κατάληψη της Καμπούλ, έχει πλέον εγκαταλείψει τη χώρα της.

Η Arghand μίλησε στο πρακτορείο Reuters για το πώς βίωσε την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία και για τους λόγους που την ώθησαν τελικά να εγκαταλείψει τη χώρα και το επάγγελμά της.

«Τις γυναίκες δεν τις αποδέχτηκαν ποτέ οι Ταλιμπάν. Όταν μια ομάδα ατόμων έχουν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για εσένα στο μυαλό τους- όταν δεν σε βλέπουν καν σαν άνθρωπο-, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», σχολίασε η δημοσιογράφος.

«Όταν μπήκαν [οι Ταλιμπάν] στο στούντιο, τρομοκρατήθηκα. Νόμιζα ότι θα τα βάλουν μαζί μου. Βεβαιώθηκα ότι ήμουν τελείως καλυμμένη από την κορυφή ως τα νύχια. Ευτυχώς, τα ρούχα μου ήταν ήδη μακριά. Πάντα φορώ μακριά φορέματα στο στούντιο, γιατί έχουμε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις», εξήγησε η Arghand, που τελικά κατέστη η πρώτη Αφγανή δημοσιογράφος που πήρε ποτέ συνέντευξη από Ταλιμπάν.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στην Arghand αποτελούσε μια από τις πρώτες δημόσιες «διαβεβαιώσεις» τους προς τις γυναίκες, ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματά τους και θα ακολουθήσουν, απέναντί τους, μια πιο ήπια πολιτική. Η Arghand λέει πως, πίσω από τις κάμερες, οι Ταλιμπάν έδειξαν σύντομα το πραγματικό τους πρόσωπο: Στο κανάλι όπου η ίδια εργαζόταν, το ToloNews, έγινε υποχρεωτικό όλες οι γυναίκες να φορούν χιτζάμπ (μαντίλα), ενώ σε άλλα κανάλια πολλές γυναίκες παρουσιάστριες έχασαν τη δουλειά τους, μετά από παρέμβαση των Ταλιμπάν.

Η Arghand αποκάλυψε, επίσης, πως όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του Αφγανιστάν έλαβαν την εντολή να μην μιλούν σχετικά με την ανάληψη της εξουσίας από μεριάς των Ταλιμπάν και τους τρόπους με τους οποίους την ασκούν. «Όταν δεν μπορείς καν να θέσεις τις πιο απλές και προφανείς ερωτήσεις, πώς μπορείς να είσαι δημοσιογράφος;», αναρωτιέται η παρουσιάστρια.

Πολλές συνάδελφοι της Arghand είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, όταν και η ίδια αποφάσισε να τις ακολουθήσει, μαζί με την μητέρα, τους αδελφούς και τις αδελφές της. Η Arghand και η οικογένειά της συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν, που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ.

«Πήρα τηλέφωνο την Μαλάλα Γιουσαφζάι και τη ρώτησα αν μπορούσε να με βοηθήσει», λέει η Arghand. Η Γιουσαφζάι, η οποία είχε παλαιότερα δώσει συνέντευξη στην Arghand, τη βοήθησε να μπει στην λίστα των προσφύγων που έγιναν δεκτοί στο Κατάρ.

Υπενθυμίζεται πως η Μ. Γιουσαφζάι πρόκειται για το νεαρό κορίτσι από το Πακιστάν, που το 2012 δέχθηκε πυροβολισμούς στο κεφάλι από μαχητές των Ταλιμπάν, καθώς υπερασπιζόταν την εκπαίδευση των κοριτσιών στην πατρίδα της. Η 24χρονη, πλέον, Γιουσαφζάι ζει πλέον στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και δραστηριοποιείται ακόμα υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Πακιστάν και αλλού, ενώ αποτελεί την νεαρότερη κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία.

Με τη βοήθεια της Γιουσαφζάι, η Arghand και η οικογένειά της εγκαταστάθηκαν στην Ντόχα του Κατάρ, όπου μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς, σε σχέση με την πατρίδα τους. Παρόλα αυτά, η 23χρονη δημοσιογράφος δηλώνει πως η πατρίδα της τής λείπει ήδη.

«Την χώρα μου την αγαπώ, το ίδιο και τη δουλειά μου. Τη δουλειά μου την επέλεξα, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς μου», είπε η νεαρή δημοσιογράφος στο Reuters. «Όταν κάθισα στο αεροπλάνο, είπα στον εαυτό μου: Τώρα πια, δεν έχεις τίποτα».

ΠΗΓΗ: The Guardian 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή