Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την ΕΕ «να αναλάβει τις ευθύνες της»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δηλώνει «πολύ απογοητευμένος» από την ψυχρότητα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα και καλεί την Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην αναμενόμενη ροή Αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

by Times Newsroom 1

«Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι δεν είναι δικό μας θέμα», εξανέστη ο Νταβίντ Σασόλι κατά την διάρκεια της ετήσιας διεθνούς διάσκεψης Bled Stategic Forum στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, μία ημέρα μετά την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κατέληξαν ότι υπολογίζουν στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να παραμείνουν στην περιοχή αντί να κατακλύσουν την Ευρώπη.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τα συμπεράσματα αυτής της συνόδου», δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Bled Stategic Forum ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώντας την Ευρώπη «να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» και να καταρτίσει «κοινή πολιτική».

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και κοινή φωνή στην διεθνή σκηνή», τόνισε την ώρα που οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συνέρχονται το επόμενο διήμερο στην Σλοβενία που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ενωσης.

Παρών στην συζήτηση, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν απάντησε ότι αυτή η προσέγγιση «μπορεί να καταστρέψει την πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης», αφού «όσοι συρρέουν είναι μουσουλμάνοι που μεταβάλλουν την σύσταση της ηπείρου μας», χαρακτηρίζοντας την μετανάστευση «επίθεση στην χριστιανική μας κληρονομιά».

Και μη χάνοντας ευκαιρία για να καταφέρει πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ότι «αφού δεν είναι δυνατό το γεφύρωμα των διαφορετικών απόψεων στην ΕΕ, ο μόνος τρόπος είναι η απόδοση στα κράτη των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το θέμα της μετανάστευσης».

Η υποδοχή προσφύγων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αδυνατεί να διαμορφώσει κοινή προσέγγιση για την μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν δήλωσε χθες κατά των ομολόγων του ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να καταρτίσει προγράμματα επανεγκατάστασης των προσφύγων για να δοθεί μια ελπίδα στους ανθρώπους που καταδιώκονται και δεν μπορούν να ζήσουν κανονικά στο Αφγανιστάν».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή