Άγαλμα του Ρούσβελτ απομακρύνεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

by Times Newsroom 1

Με την επιτροπή δημόσιου σχεδιασμού της Νέας Υόρκης να ψηφίζει ομόφωνα, το άγαλμα του έφιππου τέως προέδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ απομακρύνεται από την είσοδο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 1940 και το οποίο πρόσφατα δέχτηκε πυρά για το αμφιλεγόμενο θέμα που απεικονίζει.

Η απομάκρυνσή του θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες και θα στεγαστεί σε ένα Μουσείο αφιερωμένο στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ που θα εξετάσει την κληρονομιά του.

Από το 2017 έχει αρχίσει η συζήτηση για την επιθετική φύση του έργου που απεικονίζει έφιππο τον Ρούζβελτ, επισημαίνοντας την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Τον συνοδεύουν πεζή ένας Ινδιάνος και ένας Μαύρος που δείχνει ότι ως υποτελείς ή κατώτεροι ακολουθούν την πορεία του. Σήμερα αυτή η απεικόνιση δηλώνει έναν συστημικό ρατσισμό που δεν είναι αποδεκτός από τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες του Μουσείου και τις επιταγές της κοινωνίας.

«Η κατανόηση της σημασίας των αγαλμάτων και των μνημείων ως ισχυρών συμβόλων έγινε ακόμη πιο εμφανής μετά το κίνημα για φυλετική δικαιοσύνη που προέκυψε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ», δήλωσε το Μουσείο, σημειώνοντας ότι «έχει καταστεί σαφές ότι η αφαίρεση του αγάλματος θα ήταν ένα σύμβολο προόδου προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Στη δήλωση προσθέτουν ότι «η αφαίρεση του αγάλματος δημιουργεί μια ευκαιρία για μια νέα ιδέα σχετικά με τη συμπερίληψη, την ευρύτητα των απόψεων και την αποδοχή».

Ο Θίοντορ Ρούσβελτ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ήταν γόνος οικογενείας μεγαλοτραπεζιτών. Ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας μετά τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο του 1898 και το 1900 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μετά τη δολοφονία του Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ ανήλθε στον προεδρικό θώκο, όπου επανεξελέγη θριαμβευτικά το 1904. Τιμημένος με το Νόμπελ ειρήνης για τη συμβολή του στη λήξη του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου, άσκησε μια ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική με τις ΗΠΑ να  προσαρτούν τη Χαβάη και τη Διώρυγα του Παναμά. Στην εποχή του η χώρα του έγινε στρατιωτική υπερδύναμη.

Απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου του 1919 στο Όιστερ Μπέι. Ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ ήταν μακρινός ξάδερφος του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή