«Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός μη τόπου)» στο Μπάγκειο Ξενοδόχειο

by Times Newsroom
Share this

 Το καλλιτεχνικό εγχείρημα της ομάδας Blow – Up, με τίτλο Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός μη τόπου) που έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στις 20:15, στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο είναι μια διαδραστική παράσταση και εικαστική έκθεση μαζί, που αναπτύσσεται στον χώρο του Μπάγκειου κτιρίου στην Πλατεία Ομονοίας.

Το εγχείρημα φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια «θραυσματική πόλη αγάπης», ένα έργο και συγχρόνως μια πλατφόρμα πειραματισμού που εξελίσσεται και αναδιατάσσεται με τον χρόνο. Η Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός μη τόπου) συνδέει τον ενδιάμεσο, εφήμερο και πορώδη χαρακτήρα της Πλατείας Ομονοίας με ένα άχρονο σύμπαν αισθημάτων.

Αποτελεί η αγάπη ως υπαρξιακό δομικό υλικό της ζωής μας ουτοπία; Είναι ένα τοπίο σε έναν μη τόπο; Είναι πέρα από τον χρόνο; Είναι εμπειρία;

Ηθοποιοί, χορευτές, περφόρμερ, εικαστικοί, μουσικοί, συγγραφείς κ.α. γίνονται οι δημιουργοί μιας «πόλης» από τα «θραυσματικά υλικά της αγάπης». Χαράσσονται έτσι διαδρομές μέσα στο κτίριο που μας οδηγούν σε μια υπαρξιακή καταβύθιση και διατυπώνουν ερωτήματα πάνω στην πολιτική και κοινωνική διάσταση της Αγάπης, αποκαλύπτουν τις πολλαπλές προβολές και τη διαχειριστική χρήση της, τις κατασκευές και την αντιστροφή της έννοιας που φτάνει μέχρι τον εκφυλισμό της, αναζητώντας ωστόσο ένα σπέρμα εμπειρίας Αγάπης.

Η Παράσταση

Η τελική σύνθεση-σκηνοθεσία της παράστασης-εικαστικής έκθεσης στηρίζεται στη φόρμα του devised theatre και επιχειρεί ένα πείραμα, μία συνομιλία της θεατρικής πρακτικής – περφόρμανς με τα εικαστικά. Το τελικό αποτέλεσμα έχει συν-διαμορφωθεί από όλους τους συντελεστές. Τα εικαστικά έργα απλώνονται σε όλη τη διαδρομή από το ισόγειο ως το τον τρίτο όροφο του κτιρίου, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως αυτόνομα έργα αλλά και ως τοπόσημα γύρω από τα οποία αναπτύσσεται η επίδραση – διάδραση των περφόρμερ και των υπόλοιπων στοιχείων της παράστασης. Έτσι τα έργα μετουσιώνονται και μεταμορφώνονται σε δομικά δραματουργικά στοιχεία της παράστασης και αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο αφήγησης.

 

Η Έκθεση 

Η Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός μη τόπου) είναι συγχρόνως και μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία λειτουργεί με δύο τρόπους: Ως τμήμα της ευρύτερης σύνθεσης της παράστασης όπου το κάθε έργο αποτελεί οργανικό στοιχείου του συνόλου αλλά και ως αυτόνομη έκθεση σύγχρονης τέχνης που αντικείμενό της είναι τόσο η έννοια της Αγάπης όσο και η έννοια της Παράστασης. Η έκθεση είναι έτσι ένα διαρκές καθρέφτισμα καλλιτεχνικών επιπέδων όπου το παραστασιακό αντανακλάται ως εικαστικό και το αντίθετο.

 

Στόχευση 

Η παράσταση-έκθεση Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός μη τόπου) έχει στόχο να ανιχνεύσει μέσα από αφηγήσεις, πράξεις, εικόνες και ήχους το υπαρξιακό στίγμα της έννοιας της αγάπης, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Να δημιουργήσει, δηλαδή, ένα χώρο συνάντησης, έρευνας και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία και να παραγάγει νέες μορφές στα όρια μεταξύ διαφορετικών τεχνών. Να συνδέσει την θεατρική πρακτική, την περφόρμανς, τα εικαστικά και τη λογοτεχνία, με αρμό τον ενιαίο δραματουργικό πυρήνα μιας παράστασης. Να συνομιλήσει με το κτίριο του Μπαγκείου, όχι ως κέλυφος που δέχεται μια εκδήλωση, αλλά ως ζωντανό οργανισμό.. Η παράσταση έχει αναφορά και αντλεί υλικό από κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας (ενδεικτικά: Μπερνάρ Μαρι Κολτές, Τζιόρτζιο Αγκάμπεν, Αντόνιο Νέγκρι, Ζωρζ Μπατάιγ, Σάρα Κέην, Ίταλο Καλβίνο, Πολ Ρικέρ, Χάνα Άρεντ, Τζελαλεντίν Ρουμί, Χ.Λ. Μπόρχες, Απόστολο Παύλο, Άσμα Ασμάτων και γενικότερα την Αγία Γραφή και άλλα θεολογικά κείμενα) καθώς και από κείμενα συγχρόνων Ελλήνων πεζογράφων και ποιητών προϋπάρχοντα (όπως Α. Παπαδιαμάντη και  Νίκου Γ .Πεντζίκη) ή δοκίμια (όπως του Σάββα Μιχαήλ) ή γραμμένα ειδικά για το έργο (όπως του Κώστα Κωστάκου). Τέλος η παράσταση ενσωματώνει προφορικές μαρτυρίες και καταθέσεις προσώπων.


 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 • Ιδέα – Σύνθεση – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια: Ελένη Καλαρά
 • Σύμβουλος δραματουργικής σύνθεσης: Μάριος Χατζηπροκοπίου
 • Σύμβουλος επιμέλειας έκθεσης: Θεόφιλος Τραμπούλης
 • Επιμέλεια σκηνικού χώρου & κοστούμια: Kenny MacLellan
 • Σχεδιασμός ήχου: Ελένη Καβούκη
 • Βίντεο: Χριστίνα Κατσάρη
 • Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Δελημιχάλη
 • Σχεδιασμός φωτισμού: Χάρης Δάλλας
 • Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γεωργοπούλου
 • Βοηθός φωτιστή: Σταμάτης Τσιμπίδης
 • Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Κωνσταντοπούλου
 • Ηθοποιοί – Χορευτές: Αντώνης Αντωνίου, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Δελημιχάλη, Ελένη Καλαρά, Σοφία Κορώνη, Βαγγέλης Παπαδάκης, Ευαγγελή Φίλη, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Χασάνη
 • Εικαστικοί: Μαργαρίτα Αθανασίου, Αντώνης Αντωνίου, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Αλεξία Καραβέλα, Χριστίνα Κατσάρη, Καρολίνα Κρασούλη,  Άννα Λάσκαρη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Βασίλης Παπαγεωργίου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Διάρκεια παραστάσεων έως Παρασκευή 5 Απριλίου 2019
 • Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη 20:15 & Παρασκευή 23:00
 • Ώρα προσέλευσης: Τετάρτη, Πέμπτη 20.00 & Παρασκευή 22.45
 • Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά
 • Τοποθεσία: Μπάγκειον Ξενοδοχείο,  (3ος όροφος κι η διαδρομή από την είσοδο έως αυτόν) Πλατεία Ομονοίας
 • Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
 • Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση: 6945 374464 & 694 7632298
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή