Άγγελος Μαρόπουλος (1935-2021)

by Times Newsroom 1

Η σύνταξη επί δικτατορίας, δεύτερος από αριστερά διακρίνεται ο Άγγελος Μαρόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Άγγελος Μαρόπουλος, ιστορικό στέλεχος της Deutsche Welle. Ένας αποχαιρετισμός από τον ψυχίατρο και πρώην συνάδελφο Νίκο Τζαβάρα.

Τα ξημερώματα της 27.4 πέθανε ο Άγγελος Μαρόπουλος, μέλος της Ελληνικής Συντακτικής Επιτροπής της Deutsche Welle κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 60 είχε διατελέσει ενεργό στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων της Δ. Γερμανίας πρωτοστατώντας ως Αν. Γραμματέας  στην προώθηση της συνεργασίας με την ΕΦΕΕ – Εθνική Φοιτητική  Ελλάδος. Την ίδια περίοδο συμμετείχε στην Οργάνωση της Ενώσεως Κέντρου Εξωτερικού. Λόγω της αντιστασιακής δράσεώς του κατά του χουντικού καθεστώτος δικάστηκε το 1969 από το Στρατοδικείο Αθηνών. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 για να συνεχίσει τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ως σχολιαστής και αρθρογράφος τόσο στην Κρατική Τηλεόραση όσο και στις εφημερίδες ‘Μεσημβρινή’ και ‘Καθημερινή’.

Τον διέκρινε μία αδιάσειστη προσήλωση στις αρχές της Δημοκρατίας και στην αποδοχή, ως συνήθιζε να λέει, των ‘άλλως σκεπτομένων’. Διατηρούσε μία τεράστια μνήμη για το πλήθος των γεγονότων τα οποία είχε καταγράψει ως μάρτυρας μιας δύσκολης ιστορικής περιόδου και τα οποία τον καθιστούσαν έναν ελκυστικό συνομιλητή. Ήταν εραστής του χιούμορ, με το οποίο ήξερε να αμβλύνει τις διαλογικές αντιθέσεις, και πολλές φορές του αυτοσαρκασμού. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Άγγελος ζούσε στην Άντρο, κοντά στη θάλασσα που πάντα αγαπούσε με πάθος, όπου και έγραφε τα αδημοσίευτα απομνημονεύματά του. Ήταν κάποιος που οι φίλοι του δεν τον ξεχνούσαν όχι μόνον εξαιτίας του ήθους του, αλλά πολύ περισσότερο για την ειλικρίνεια της συναισθηματικής του ανταπόκρισης. Δυστυχώς η ανθρώπινη μοίρα δεν τον εξαίρεσε από τον ψυχικό και σωματικό πόνο που τον συνόδευσε μία μεγάλη περίοδο. Ο Άγγελος θα μας λείψει.

Νίκος Τζαβάρας

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή