Αγωνιώδης έκκληση γονέων καρδιοπαθών παιδιών: Να ελέγχονται και στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα κάθε επέμβασης, στα παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα

Να στελεχωθούν ή ακόμα και να ενοποιηθούν οι μονάδες του δημοσίου

by Times Newsroom

Η πρόεδρος του Συλλόγου “Η Καρδιά του Παιδιού” κ. Αθηνά Κολτσιδοπούλου. (Φωτ. ELERT)

Με σειρά προτάσεων, που επείγουν να ικανοποιηθούν από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και στόχο έχουν να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες στη χώρα μας παιδοκαρδιοχεουργικές υπηρεσίες, σε καρδιοπαθή παιδιά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος “Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”, αναδεικνύει τα σοβαρότερα από τα θέματα, όπως η αξιολόγηση των επεμβάσεων, η επαρκής στελέχωση Κέντρων, η διευκόλυνση πρόσβασης γονέων στα Κέντρα, η κάλυψη των εξόδων επεμβάσεων κ.ά.

Στο μεταξύ -πέρα απο τις σοβαρές επισημάνσεις του Συλλόγου- στον ίδιο χώρο, εκκρεμεί από πέρσι, ο έλεγχος για καταγγελίες γονέων, ότι εξακολουθεί να λειτουργεί στην Ελλάδα Κέντρο, με “παγκόσμιο ρεκόρ” θνησιμότητας 20%! Γίνεται λόγος για συνολικά 17 αδικαιολόγητους θανάτους παιδιών, χωρίς κανένας από το υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής, να έχει παρέμβει, όταν, διεθνώς, αποδεκτό ποσοστό θνησιμότητας, περιορίζεται στο 2 με 3%!

΄Εχουν επίσης καταγγελθεί, σωρεία παρανομιών και απάτες, συγκεκριμένου γιατρού, που, επικαλείται ψευδείς τίτλους, ενώ διενεργεί συστηματικά παράνομους εράνους και… εξακολουθεί να χερουργεί ανενόχλητος(!), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρέμβει, κάποια αρμόδια Υπηρεσία!

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΤΑ ΜΟΣΧΟΒΑ

Αγωνιώδη έκκληση, στο υπουργείο Υγείας, να ικανοποιήσει το συντομότερο το επιτακτικό αίτημα, ελέγχου των αποτελεσμάτων από τις χειρουργικές επεμβάσεις στα παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα της χώρας, απευθύνει ο Σύλλογος “η ΚΑΡΔΙΑ του ΠΑΙΔΙΟΥ”, όπως συμβαίνει σε όλα τα παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα Ευρώπης και Αμερικής. (σ.σ.Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν προς το υπουργείο Υγείας, έγγραφες καταγγελίες γονέων κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, μέσω του εκεί Συλλόγου τους, που έθεταν σοβαρά θέματα ελέγχου, συγκεκριμένου ιδιωτικού Κέντρου της Αθήνας, που παρουσιάζει αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, στις επεμβάσεις, που κάνει. Και παρά τις σοβαρές καταγγελίες, που θα έπρεπε άμεσα να ερευνηθούν, συνεχίζει να λειτουργεί, χωρίς κανέναν έλεγχο! ΄Αλλο σοβαρό θέμα, η αποστολή καρδιοπαθών παιδιών σε κέντρα του εξωτερικού, μέσω εράνων, με παθήσεις που χειρουργούνται αποτελεσματικά στην Ελλάδα!).

Ο Σύλλογος “η ΚΑΡΔΙΑ του ΠΑΙΔΙΟΥ”, θέτει επιτακτικά θέμα άμεσης και επείγουσας παρέμβασης του υπουργείου Υγείας, ώστε με νομοθετική ρύθμιση, τα αποτελέσματα των επεμβάσεων σε παιδιά, με συγγενείς καρδιοπάθιες, σε όλα τα Κέντρα της χώρας, να ελέγχονται και να κοινοποιούνται δημόσια.

Ειδικότερα, να ελέγχονται για την αλήθεια και ακρίβειά τους από ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς. Μόνο έτσι οι γονείς – επισημαίνει η Πρόεδρος κ. Αθηνά Κολτσιδοπούλου– θα μπορούν να αποφασίζουν, που θα απευθύνονται, για το υπέρτατο αγαθό αποκατάστασης της υγείας των παιδιών τους. Σε σχετικό υπόμνημα, που εξέδωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου, επισημαίνονται ακόμη:

Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει ότι η βασισμένη σε αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια επιλογή παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου από τους γονείς θα τους είναι και οικονομικά εφικτή, δηλαδή η κάλυψη των εξόδων από το δημόσιο ταμείο θα είναι πλήρης.

Το κράτος οφείλει να θεσμοθετήσει πάγια Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων οι οποίοι θα προτείνουν τα κατάλληλα μέτρα για την διασφάλιση υψηλού επιπέδου θεραπείας για όλα τα καρδιοπαθή παιδιά στην Ελλάδα, χωρίς διακρίσεις.

Για τον λόγο αυτό Η ΚΑΡΔΙΑ του ΠΑΙΔΙΟΥ έχει χαιρετίσει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την συγκρότηση από το Υπουργείο Υγείας της Επιτροπής Καρδιοχειρουργικής Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΚΕΣΥ, απαρτιζόμενη από καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, στην οποία ανέθεσε να εισηγηθεί τα δέοντα μέτρα στο Υπουργείο.

Επίσης, ευχαριστεί και πάλι για το γεγονός ότι εκπροσωπείται δια της Προέδρου της στην Επιτροπή αυτή. Σημειώνει επιπλέον ικανοποίηση για τις εξαιρετικές Εισηγήσεις που έχουν γίνει, εκφράζει όμως και την σοβαρή ανησυχία της διότι καμία, από τις εισηγήσεις αυτές, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Στελέχωση ή και συγχώνευση

Από την ίδρυσή του, εδώ και περισσότερα απο 40 χρόνια, ο Σύλλογος, με την προεδρία της κ. Αθηνάς Κολτσιδοπούλου, αγωνίζεται έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να συνδράμει, με κάθε τρόπο και χωρίς καμία διάκριση, όλα τα καρδιοπαθή παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στηρίζει και σέβεται τις επιλογές των γονέων, παρέχοντας ενημέρωση, ηθική αλλά και οικονομική βοήθεια, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, με διαφανή και ακριβοδίκαια κριτήρια και διαδικασίες.

Η ΚΑΡΔΙΑ του ΠΑΙΔΙΟΥ” ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της ενίσχυσης του ΠΚΧ Κέντρου στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία (ΕΚΑΣΚΑΠ), ώστε να μπορεί να λειτουργεί πλήρως και σε υψηλό επίπεδο.

Συνεπώς, η έκκληση που εκφράζει με το από 23/05/2022 Δελτίο Τύπου (που μας κοινοποιήθηκε) το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας για ενίσχυση του ΕΚΑΣΚΑΠ, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

Πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι το ΕΚΑΣΚΑΠ, δεν είναι το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο. Είναι γνωστό ότι το Ωνάσειο ανήκει και επιδοτείται από το κράτος, διοικείται από ΔΣ που ορίζει το κράτος, και η νοσηλεία των παιδιών εκεί είναι δωρεάν. Με άλλα λόγια, από την οπτική των γονέων και για τις ανάγκες των παιδιών μας, παρά τις καθαρά νομικής φύσης διαφορές, τα Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και το Ωνάσειο, είναι εξίσου δημόσια κέντρα και επιθυμούμε να λειτουργούν και τα δύο σε υψηλό επίπεδο, για τα παιδιά μας.

Συμφωνούμε απολύτως και επικροτούμε να ενισχυθούν, τόσο το ΕΚΑΣΚΑΠ, όσο και το Ωνάσειο, όπου ίσως χρειάζεται. Έτσι, η όποια ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο δημοσίων κέντρων, ή και μία ενδεχόμενη συγχώνευσή τους, αν την προκρίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, δεν μας βρίσκει αντίθετους.

Αντιθέτως, στην παρούσα φάση και με τα σημερινά δεδομένα, με το Δελτίο Τύπου της ΠΚΔ Εταιρείας, να επιβεβαιώνει αυτό που είναι ευρέως γνωστό, δηλαδή την ύπαρξη από ετών σοβαρής δυσλειτουργίας στο ΕΚΑΣΚΑΠ, μια στενή συνεργασία τουλάχιστον των δύο δημοσίων κέντρων μεταξύ τους, ίσως δε και των ιδιωτικών, φαίνεται επιβεβλημένη. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν όλοι να ιεραρχούν ψηλότερα την υγεία των παιδιών μας.

Αυτή ακριβώς η δυσλειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ που αναφέρει η ΠΚΔ Εταιρεία αναγκάζει τους γονείς να αναζητούν λύση για τις καθημερινές επιτακτικές ανάγκες υγείας των παιδιών τους.

Ενώ θα είναι ευχής έργο να λειτουργήσει σωστά και το ΕΚΑΣΚΑΠ, και το Ωνάσειο ακόμα καλύτερα, οι γονείς όμως που τα παιδιά τους έχουν ανάγκη ΤΩΡΑ, δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα γίνουν προσλήψεις, πότε θα εκπαιδευτεί προσωπικό και πότε θα γίνει ό,τι άλλο κρίνουν οι ειδικοί ώστε το ΕΚΑΣΚΑΠ να λειτουργεί πλήρως και σε υψηλό επίπεδο.

Οι γονείς έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ΤΩΡΑ, ποια είναι τα αποτελέσματα σε όλα τα παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα, ώστε να μπορούν να στηρίζουν τις αποφάσεις τους σε πραγματικά δεδομένα, και χρειάζονται ΤΩΡΑ πλήρη κάλυψη των νοσηλίων από το δημόσιο ταμείο, ανεξάρτητα από την επιλογή τους.

Για την διασφάλιση της ποιότητας της καρδιοχειρουργικής και καρδιολογικής φροντίδας των παιδιών μας στο άμεσο και απώτερο μέλλον, “η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” κάνει έκκληση στην Πολιτεία να μη καθυστερήσει άλλο, αλλά να υλοποιήσει ταχύτατα τις εισηγήσεις των καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, που, η ίδια όρισε.

Η πολύχρονη περίοδος του προβληματισμού, των συζητήσεων και των χρήσιμων διαβουλεύσεων είναι πλέον επιτακτικό, να αντικατασταθεί από συγκεκριμένες αποφάσεις και έργα. Το επιτάσσει η ανάγκη να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών.

Πρωτοστατώντας σε θετικές πρωτοβουλίες

Στη μέχρι τώρα 40χρονη πορεία από την ίδρυσή του, ο Σύλλογος “Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”:

– Πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ίδρυση του πρώτου Παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο Παίδων « Αγία Σοφία».

– Χαιρέτισε την δημιουργία και στήριξε την λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Ωνάσειο, ώστε να καλυφθούν κενά που άφηνε η λειτουργία του ΠΚΧ στο «Αγία Σοφία», ιδιαίτερα δεδομένου ότι το Ωνάσειο είναι μεν νοσοκομείο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά ανήκει στο κράτος.

Όταν ιδιωτικοί φορείς, καλύπτοντας κενά στην παροχή υπηρεσιών των δύο δημοσίων κέντρων, ίδρυσαν δύο νέες παιδοκαρδιοχειρουργικές κλινικές, στο ΜΗΤΕΡΑ και στο ΙΑΣΩ, σεβαστήκαμε και στηρίξαμε την απόφαση όποιων γονέων έκριναν ότι εκεί θα ήταν καλύτερα να απευθυνθούν για την θεραπεία των παιδιών τους:

Mε παραστάσεις σε κάθε αρμόδιο ώστε τα δημόσια ασφαλιστικά Ταμεία να σέβονται και αυτά την επιλογή των γονέων, ζητώντας από τα Ταμεία να καλύπτουν πλήρως τα νοσήλια.

– Με παραστάσεις στα ιδιωτικά κέντρα να κάνουν σημαντικές εκπτώσεις στις χρεώσεις συμμετοχής των γονέων στα νοσήλια, για τα καρδιοπαθή παιδιά, στα πλαίσια των προγραμμάτων τους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και

Βοηθήσαμε και εμείς οικονομικά, όσο μπορούσαμε, για την κάλυψη της συμμετοχής των γονέων στα νοσήλια, ώστε οι γονείς να μπορούν αποφασίζουν ελεύθερα, κατά το δυνατόν, χωρίς οικονομικούς περιορισμούς”, καταλήγει το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή