ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ «Η παράδοση εμπεριέχει την καινοτομία»

Πραγματοποιήθηκε η μοναδική γνωστή εκδήλωση στην Ελλάδα για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ μέσω της πλατφόρμας zoom την 15/10/2021, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής.

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ανάμεσα σε όσους & όσες εξέφρασαν κάποια σκέψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας με οικοδεσσπότισσα την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, 6932094231, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ήταν οι (κατ’ αλφαβητική σειρά): Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη Γιάννα (ΕΛΛΑΔΑ 2021), Αρέτος Χρήστος (κτηνοτρόφος, Καλαμπάκα), Βρυώνη Εύα (Μενίδι Αττικής), Γαζωράκη Δέποινα (Χασιά Αττικής), Καμηλάκη-Πολυμέρου Αικατερίνη (τ. ΚΕΕΛ Ακαδημίας), Καμπερόπουλος Νίκος (Κτηνοτρόφος, Ξάνθη), Κοντογιάννης Γιάννης (Πρόεδρος), Κοντογιάννη Κατερίνα (συνταξιούχος αγρότισσα), Κρασσά Φιλιώ (κτηνοτρόφος, Αττική), Λαγγουράνη Αργυρώ (κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι), Μαντζουράνης Κώστας (ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ), Μαντζουράνη Φωτεινή (Αχαρναί Αττικής), Μιχαηλίδου Ελισάβετ-Ειρήνη (χειροτέχνης, Σέρρες), Μιχαηλίδου Αθηνά-Ελπίδα (πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ, Μέγαρα), Μπαϊρακτάρης Αργύρης (κτηνοτρόφος, Τύρναβος), Μυλωνάκης Αντώνης (Βουλευτής Αττικής), Ναστούλης Ζαφείρης (επαγγελματίας, Μέγαρα), Σαραντοπούλου Όλγα (Γραμματέας ΣΑΕ, Αυστρία), Σερέτη Ειρήνη (κτηνοτρόφος, Ξανθόγεια), Σερέτης Πέτρος (κτηνοτρόφος, Πέλλα), Τσιομίδου Ελένη (Υπάλληλος ΝΠΔΔ, συνεργατισμός), Τσιρώνης Γιάννης (π Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης), Τσικουράκης Στράτος (κτηνοτρόφος, Χανιά), Χατζηγεωργίου Γιάννης (καθ. ΓΠΑ), Χερουβήμ Γιάννης (κτηνοτρόφος, Αίγινα) και άλλοι, με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, Θεσσαλονίκη).

Από όσα ακούσθηκαν θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις εμφανίσεις και να επισημάνουμε ως προερχόμενες από φορείς της πολιτείας (Γ. Αγγελοπούλου, Α. Μυλωνάκης, Γ. Τσιρώνης, Ο Σαραντοπούλου), ως προερχόμενες από τον χώρο της έρευνας-επιστήμης (Α. Καμηλάκη) και ως προερχόμενες από τις πραγματικές τιμώμενες αγωνίστριες ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ (Ειρήνη Σερέτη, Αργυρώ Λαγγουράνη, Ελισάβετ Μιχαηλίδου & Κατερίνα Κοντογιάννη).

Η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στον χαιρετισμό της συνεχάρη τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής που έφερε στο προσκήνιο την αγρότισσα που είναι παραγνωρισμένη, αλλά το θεμέλιο του αγροδιατροφικού τομέα, της ασφάλειας τροφίμων, της κοινωνικής συνοχής και της φροντίδας για το περιβάλλον. Η αγρότισσα χρειάζεται να στηριχθεί, να επιμορφωθεί, να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής και να αμειφθεί ανάλογα. Μια πλημμύρα, μια ξηρασία, μια πυρκαγιά ή μια πανδημία μας υπενθυμίζουν ότι εξαρτώμαστε από την φροντίδα της φύσης και από το «πολυεργαλείο», τις αγρότισσες. Οι αγρότισσες, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προσφέρουν ισορροπία στο οικοσύστημα που με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους προφυλάσσουν και φροντίζουν με βιώσιμο τρόπο.

Ο κ Αντώνης Μυλωνάκης συγχαίροντας την πρωτοβουλία της εκδήλωσης για τις Αγρότισσες επεσήμανε τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες δραστηριοποίησης & επιβίωσης των Ελληνίδων Αγροτισσών, επέστησε την ανάγκη για κίνητρα γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να καλυφθούν εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά οι αγρότισσες σε όλους τους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας μέχρι να φθάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.

Ο κ Γιάννης Τσιρώνης επεσήμανε την μοναξιά και τους κινδύνους των αγροτικών επαγγελμάτων με την αναφορά στα αγροτικά δυστυχήματα, στην ένταση της κλιματικής αλλαγής που πλήττει κυρίως τους αγρότες, στην ανάγκη στήριξης των ορεινών κοινοτήτων και στην ανάγκη εξασφάλισης της συμβίωσης των εκμεταλλεύσεων παραγωγής τροφής με την γιγάντωση των τσιμεντουπόλεων και τον σεβασμό των επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομές, με ισορροπία στο περιβάλλον, για να είναι αειφόρο (βιώσιμο).

Η κα Όλγα Σαραντοπούλου ικανοποίησε πλήρως όλες τις αγρότισσες αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο ότι: ο απόδημος Ελληνισμός είναι μαζί με τους Έλληνες τους δεμένους με την γη της πατρίδας, η Κοινωνική Οικονομία (Συνεργατισμός) είναι σημαντική για τις κοινωνίες της υπαίθρου, οι οικονομικές ενισχύσεις πρέπει να πηγαίνουν στα ενεργά μέλη των τοπικών αγροτικών κοινωνιών, πρέπει να θεσμοθετηθούν «Σπίτια του Αγρότη», Αγροτικά Επιμελητήρια(όπως η διεθνής εμπειρία), Αγορές Αγροτών, Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας (όπως σε πολλά κράτη), η σταθερότητα στις χρήσεις γης, τα Κτηνοτροφικά Πάρκα, τα LEADER ακόμα και στην Αττική και κυρίως η ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης με οριοθετημένους χώρους κατοικίας, παραγωγής, βιοτεχνίας, καλλιέργειας και εκτροφών.

Η κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (τ. Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αθήνα 2021) ήταν η «ορατή κλωστή» που, με τις παρεμβάσεις της, συνέδεσε εποικοδομητικά την τοπική κοινοτική ανάπτυξη με την χειροτεχνία-οικοτεχνία, με την γαστρονομική κληρονομιά, με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις (κλιματική αλλαγή), με την φροντίδα του περιβάλλοντος (κυκλική οικονομία), με τον σεβασμό του ρόλου της αγρότισσας και με την έρευνα & τεκμηρίωση της συμμετοχής της αγρότισσας στην τοπική ανάπτυξη (τοπικότητα, locality) με πλούσια παραδείγματα από την ελληνική λαογραφία, τα ήθη και έθιμα.

Όλα τα παραπάνω μαζί με τις σκέψεις και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων ήταν οι «γέφυρες» ανάμεσα στις παρουσιάσεις των τιμώμενων τεσσάρων ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ: κα Ειρήνη Σερέτη (Ξανθόγεια), κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι), κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός) και κα Κατερίνα Κοντογιάννη (Μενίδι), οι οποίες με τις περιγραφές στιγμιοτύπων από την καθημερινότητά τους έδωσαν τα ισχυρότερα μηνύματα του ρόλου των αγροτισσών στην Τοπική Ανάπτυξη. Πολύ δυνατότερα από οποιοδήποτε μακρόσυρτη μελέτη ή δήλωση.

Η κα Ειρήνη Σερέτη έδειξε τον τρόπο υλοποίησης όλων των «οραμάτων» για την ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ με την απλή παρουσίαση της καθημερινής της ζωής στην εκτροφή αιγοπροβάτων, στις καθημερινές εργασίες στα χωράφια και στον στάβλο όλον τον χρόνο, με την ανατροφή των τριών παιδιών της, αλλά και με την απόδειξη της αυτάρκειας και των ικανοτήτων των αγροτισσών με τον τραχανά, με το ηδύποτο κράνων, με λιαστές ντομάτες, με κομπόστες (αχλάδι, ροδάκινο, μήλο), με σάλτσες, με μαγειρεμένα φασολάκια, μελιτζάνες, πιπεριές & ντομάτες, με γλυκά (κυδώνι, κολοκύθι, ρόδι, κεράσι), με μαρμελάδες, με τουρσιά, με τυριά, με φέτα, με γαλακτοκομικά …, όλα δικής της παραγωγής, από δικά της φυτά & ζώα. Και μετά έκανε εκεί μπροστά στην κάμερα φύλλο για πίττες και μας έδειξε υφαντά από δικό της μαλλί από τις εκτροφές της!

Η κα Αργυρώ Λαγγουράνη με τους λουκουμάδες που έφτιαξε άλλαξε την διάθεση όλων των συμμετεχόντων και γλύκανε την ατμόσφαιρα με μέλι Γκιώνας. Τελικά το κοινοτικό ενδιαφέρον και η άδολη ΑΓΑΠΗ είναι το μυστικό της επιβίωσης των κοινωνιών.

Η κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου απέδειξε ότι η εξασφάλιση της οικογενειακής αυτάρκειας με τον δικό τους κήπο, και η υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας και της φιλοσοφία zero waste, που διέκρινε πάντα τις αγροτικές οικογένειες, ενισχύει την άποψη ότι η παράδοση είναι η σύγχρονη καινοτομία. Μικρός αργαλειός για τεχνήματα, γλυκά ή μέλι για βαφτίσια, σαπούνια με ελαιόλαδο, φυτικά σφουγγάρια από λούφα (κολοκυθιά) και υφασμάτινα είδη ατομικής υγιεινής μπορούν να συνδυάζονται τέλεια στο εύρος δραστηριοτήτων μιας αγρότισσας, δημιουργώντας εναλλακτικό εισόδημα και διατηρώντας την αυτάρκεια.

Η κα Κατερίνα Κοντογιάννη ως γνήσια αγρότισσα φιλοξένησε όλους, και όσους πήγαν στο σπίτι της για να συμμετέχουν στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, με την παρασκευή κρέμας on camera, όπως κάνανε πάντοτε όταν είχανε επισκέψεις αλλά και σαν νυχτερινό οικογενειακό γρήγορο επιδόρπιο. Όπως έκαναν πριν λίγες μέρες στο Εσπερινό Γυμνάσιο Αχαρνών και στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Αχαρνών στα παιδιά Δημοτικών Σχολείων.

Ο κα Μάγδα Κοντογιάννη και άλλοι (Κώστας Μαντζουράνης, Αθηνά Μιχαηλίδου κλπ) τόνισαν την ανάγκη υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας με συλλογικές δομές και υπενθύμισαν ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει συζήτηση για τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ την τακτική Παρασκευή, 22 Οκτ 2021, στις 22.00 στο σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/84957537643?pwd=eHlwN2ZUQzFPMU5nbFdTOXpzN01XZz09

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης ευχαρίστησε όλους για την συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης και ειδικά το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα που υποστηρίζει τεχνικά τις δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής μέσα στην πανδημία, πετυχαίνοντας να γίνουν πάνω από εκατό τριάντα (130) διαδικτυακές συζητήσεις.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter "ΑγροΝέα" (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή