Αίγυπτος- Ιορδανία- Ιράκ: Στη Βαγδάτη ο Σίσι με στόχο την ενίσχυση των τριμερών σχέσεων

by Times Newsroom 1

O Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έφτασε σήμερα στη Βαγδάτη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ηγέτη στο Ιράκ, από την εισβολή του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν στο Κουβέιτ το 1990.

Η διαμάχη έπληξε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και της Αιγύπτου, αλλά οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δύο χωρών να πραγματοποιούν εκατέρωθεν επισκέψεις.

Η επίσκεψη του Σίσι στο Ιράκ, εντάσσεται σε μία διάσκεψη μεταξύ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ.

Πρόκειται για τον τέταρτο κύκλο των τριμερών συνομιλιών με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ των τριών αραβικών χωρών.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα έφτασε στη Βαγδάτη λίγο μετά από τον Σίσι και έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι, αλλά και τον Ιρακινό πρόεδρο Μπαρχάμ Σαλίχ.

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το Ιράκ να ενισχύσει τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επίδραση του Ιράν στη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή