Αίγυπτος: Νέο πακέτο στήριξης ύψους 3 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επιδείνωσαν την έλλειψη συναλλάγματος που προέκυψε από το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της χώρας

by Times Newsroom

Στη μείωση του δημοσίου χρέους σε ποσοστό  χαμηλότερο του 80% του ΑΕΠ  στοχεύει το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 3 δισ. δολαρίων για την Αίγυπτο. Η χώρα διαπραγματεύτηκε το τελευταίο της δάνειο από το ΔΝΤ, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επιδείνωσαν την έλλειψη συναλλάγματος που προέκυψε από το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της Αιγύπτου.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την Παρασκευή το πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης 46 μηνών, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να καταλύσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους περίπου 14 δισ.  δολαρίων. Στους όρους προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται η περικοπή δαπανών για επιδοτήσεις, καθώς  το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των πολιτών.

Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει μέρος του χρηματοδοτικού κενού της χώρας σε ξένο νόμισμα.

Γιατί η Αίγυπτος δεν προσελκύει επενδύσεις

Το Κάιρο έχει εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2023. Από αυτά, 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από την πώληση μετοχών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από πολυμερή στήριξη, ξεχωριστά από τη μετακύλιση των καταθέσεων των κρατών του Κόλπου στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ένας λόγος για τον οποίο η Αίγυπτος δυσκολεύεται να προσελκύσει επενδύσεις παρά τα επανειλημμένα προγράμματα του ΔΝΤ και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια είναι ο εξέχων ρόλος του κράτους και του στρατού στην οικονομία και τα πλεονεκτήματα που παρέχονται στις κρατικές επιχειρήσεις (SOE) έναντι των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Το  ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρόγραμμά του αποσκοπεί στην υποστήριξη των σχεδίων της Αιγύπτου για τη μείωση του κρατικού αποτυπώματος στην οικονομία, την αύξηση της διαφάνειας γύρω από τις κρατικές επιχειρήσεις και τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους οικονομικούς παράγοντες.

Το Κάιρο είχε δεσμευτεί περαιτέρω να δημοσιεύσει στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων ελέγχου για τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς, τις συμβάσεις προμηθειών άνω των 20 εκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (811.360 δολάρια) και μια ετήσια έκθεση για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τις απαλλαγές και τα κίνητρα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com