Αιμορροΐδες

by Times Newsroom

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες και ερεθισμένες φλέβες ακριβώς κάτω από τους βλεννογόνους που ευθυγραμμίζουν το χαμηλότερο μέρος του ορθού και του πρωκτού σας.

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων μπορεί να είναι είτε εσωτερικά, που βρίσκονται πάνω από τη διασταύρωση μεταξύ του πρωκτού και του ορθού, ή εξωτερικά, που βρίσκονται ακριβώς έξω από τη διασταύρωση του πρωκτού και του ορθού. Είναι κοινές και μπορείτε κανονικά να τις αντιμετωπίσετε με απλές θεραπείες στο σπίτι.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε πιο σπάνιες περιπτώσεις έχει κοντινά συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου όταν έχουν μόνο αιμορροΐδες. Η κατανόηση αυτών των συμπτωμάτων, ο τρόπος αντιμετώπισής τους και η γνώση του πότε πρέπει να πάτε να δείτε έναν γιατρό είναι σημαντικό για να παραμείνετε υγιείς.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κνησμό μέσα και γύρω από τον πρωκτό
 • Πόνος στον πρωκτό, ειδικά όταν κάθεστε
 • Αιμορραγία από το ορθό, που παρατηρείται με έντονο ερυθρό αίμα στα κόπρανα, στο χαρτί τουαλέτας μετά από κένωση του εντέρου
 • Μια διόγκωση ή πρήξιμο μπορεί να γίνει αισθητή μέσω του πρωκτού (αιμορροΐδα που έχει διογκωθεί ή πέσει μέσω του πρωκτικού ανοίγματος)

Ιατρική αντιμετώπιση για τις αιμορροΐδες

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων μπορεί να επιλυθούν με τροποποιήσεις διατροφής και τρόπου ζωής. Ωστόσο, πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική συμβουλή σε ειδικό πρωκτολόγο με εξειδίκευση στις αιμορροίδες εάν τα συμπτώματά σας δεν εξαφανιστούν σε μια εβδομάδα ή εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως σοβαρό πρωκτικό πόνο και αιμορραγία από το ορθό, δυσφορία ή πόνο στην κοιλιά, διάρροια ή πυρετό.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, θα χρειαστεί να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός με την φυσική εξέταση θα βγάλει το ουσιαστικό πόρισμα για την πάθηση.

Αιτίες αιμορροΐδων

Αν και η ακριβής αιτία των αιμορροΐδων είναι άγνωστη, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν υπάρχει αύξηση της πίεσης στην περιοχή, μέσω της εντερικής κίνησης. Ορισμένα άτομα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αιμορροΐδες, όπως έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι ενήλικες.

Πρόσθετες αιτίες αιμορροΐδων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • Ανύψωση βαρέων αντικειμένων
 • Οι πολύ συχνές κενώσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Πότε πρέπει να σας δει πρωκτολόγος

Οι αιμορροΐδες συνήθως χρειάζονται μόνο θεραπείες στο σπίτι και χρόνο για να υποχωρήσουν. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μερικές ημέρες ή επιδεινωθούν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Εάν υπάρχει αίμα κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου, θα μπορούσε να είναι ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων παθήσεων όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.

Διάγνωση για αιμορροΐδες

Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να διαγνώσει εάν η κατάστασή σας είναι αιμορροΐδες ή κάτι πιο σοβαρό αφού ελέγξει το ιατρικό σας ιστορικό και πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση.

Θεραπείες για τις αιμορροΐδες

Μπορείτε να κάνετε τις πιο κοινές θεραπείες για αιμορροΐδες χωρίς γιατρό.

Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής είναι μια καλή αρχή. Επίσης οι αιμορροίδες που παρουσιάζονται το καλοκαίρι είναι ένα ακόμη συχνό φαινόμενο.

Η άσκηση και η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, μπορεί να διευκολύνει τις κενώσεις του εντέρου και να ασκήσει λιγότερη πίεση στο ορθό και τον πρωκτό.

Άλλες λύσεις θεραπείας στο σπίτι περιλαμβάνουν:

 • Αποφύγετε την πίεση κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου
 • Καθαρίστε τον πρωκτό σας σωστά μετά από κάθε κένωση του εντέρου
 • Δοκιμάστε κρέμες ή αλοιφές

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή