Ακαδημία Αθηνών: Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: “Σωκρατική ελευθερία και πολιτική υπακοή”

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, 5-7μμ

by Times Newsroom

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Freedom & Unfreedom in the Ancient World), σας προσκαλεί την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 17.00-19.00, στη διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Χαρίλαου Πλατανάκη (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης) με θέμα:

Σωκρατική ελευθερία και πολιτική υπακοή

Περίληψη

Η άρνηση του Σωκράτη να αποδράσει συχνά ερμηνεύεται ως ισχυρή θέση για την πολιτική υπακοή και ο πλατωνικός Κρίτων φαίνεται να μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Αυτή η ερμηνεία, όμως, φαίνεται να παραβλέπει ότι ο ίδιος ο Σωκράτης δύο φορές προέβη σε πολιτική ανυπακοή, τόσο σε τυραννικό (η άρνηση της σύλληψης του Λέοντα) όσο και σε δημοκρατικό πλαίσιο (η παρακώλυση της καταδίκης των στρατηγών των Αργινουσών), ενώ στην Απολογία δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα διστάσει να παρακούσει την πόλη του αν του ζητήσει να σταματήσει να φιλοσοφεί. Στην ομιλία μου θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τον Σωκράτη ως αντιρρησία συνείδησης για την ηθική υποχρέωση του μη αδικείν και του φιλοσοφείν υποσκάπτοντας τα επιχειρήματα των Νόμων στον Κρίτωνα για την απόλυτη υποχρέωση πολιτικής υπακοής.

Για να λάβετε τον σύνδεσμο συμμετοχής (Zoom), παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα:

https://bit.ly/3FACe5x

ή επικοινωνήστε με τη διοργανώτρια, Έφη Παπαδόδημα

epapadodima@academyofathens.gr

Ιστοσελίδα Σεμιναρίου: http://www.academyofathens.gr/el/research/centers/greeklatin/seminar

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή