Ακόμα και λίγο τρέξιμο ελαττώνει τον κίνδυνο θανάτου!

by ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ακόμα και λίγα λεπτά τρεξίματος έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine. Το τρέξιμο αποτελεί παγκόσμια μία πολύ δημοφιλή μορφή άσκησης και έναν τρόπο βελτίωσης της Δημόσιας υγείας. Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν γυμνάζονται καθόλου, λιγότερα από 50 λεπτά τρεξίματος τη βδομάδα ελαττώνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 27%, σύμφωνα με τον Zeljiko Pedisic, αναπληρωτή Καθηγητή Δημόσιας Yγείας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Μάλιστα στην ανάλυση που έγινε δεν φάνηκε να υπάρχει σημαντική διαφορά σε ανθρώπους που γυμνάζονται περισσότερο και ποιο συχνά. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, μπορούμε να έχουμε σημαντικά οφέλη στην υγεία μας με λιγότερη άσκηση από αυτή που συνήθως μας προτείνουν οι γιατροί μας! Υπάρχουν μάλιστα κάποιες αναφορές στο παρελθόν ότι όσοι γυμνάζονται υπερβολικά (π.χ. δρομείς μεγάλων αποστάσεων) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους.

Η πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία ήταν μία μετα-ανάλυση 14 δημοσιεύσεων με ένα σύνολο 232.000 συμμετεχόντων. Δρομείς ήταν το 10%. Η παρακολούθηση κυμάνθηκε από 5,5 έως 35 χρόνια και κατά τη διάρκεια της πέθαναν 26.000. Η ανάλυση έδειξε ότι ακόμα και λίγο τρέξιμο ελάττωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%, τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 30% και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 23%! Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συνηθισμένες συστάσεις των Συστημάτων Υγείας για μέτρια έως έντονη άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτών την εβδομάδα. Όσο πιεσμένο πρόγραμμα λοιπόν και αν έχουμε, ας βάλουμε στη ζωή μας την άθληση, έστω και για μία ώρα την εβδομάδα!

ΒιβλιογραφίαBr J Sports Med. 2019;0:1–9

The following two tabs change content below.
ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Βάιος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Λαμία το 1976 και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την ειδικότητά του στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης . Το 2009 απέκτησε μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις τον τίτλο του Fellow of the European Board of Urology. Στη συνέχεια υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) και Fellow στο τμήμα ουροδυναμικής του Southmead Hospital του Bristol, από το οποίο και πιστοποιήθηκε κατόπιν εξετάσεων στην Ουροδυναμική με το Certificate in Urodynamics. Όσον αφορά το συγγραφικό του έργο, έχει 11 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις στο pubmed, 15 δημοσιεύσεις με τη μορφή abstract σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και περισσότερες από 30 εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά ουρολογικά περιοδικά. Από το 2011 εργάζεται ως ιδιώτης ουρολόγος στη Λαμία, όπου διατηρεί Ουροδυναμικό Εργαστήριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή