Ακραία πρόκληση από τον Αλβανό πρόεδρο: Απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία σε μειονοτικό χωριό

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, ζήτησε να κατέβει η ελληνική σημαία όταν επισκέφθηκε μειονοτικό χωριό.

by Times Newsroom

Λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκεφθεί τις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, κατά την επίσκεψή του σε μειονοτικό χωριό προέβη σε μία προκλητική κίνηση.

Το περιστατικό συνέβη στον δήμο Φοινίκης, που κατοικείται από Έλληνες ομογενείς. Στο δημαρχείο κυματίζει πάντα η ελληνική σημαία μαζί με εκείνη της Αλβανίας, όμως αυτό φαίνεται πως ενόχλησε τον Μπεγκάι.

Στελέχη της ελληνικής μειονότητας αναφέρουν ότι ο Μπαϊράμ Μπεγκάι δεν φαίνεται να γνωρίζει τον νόμο περί μειονοτήτων, όπου μπορεί να κυματίζει και η ελληνική σημαία στα δημόσια κτήρια.

Μάλιστα, ο Αλβανός πρόεδρος απαίτησε να μην υπάρχει ελληνική σημαία δίπλα από το μνημείο των ομογενών Μάσσιου, Ράφτη, Κώτση και Μήτρου, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Αλβανούς στρατιώτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση του Λεωνίδα Παππά

Το περιστατικό σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης «Ομόνοια» της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο οποίος μετά την προκλητική ενέργεια του Αλβανού προέδρου αρνήθηκε να παρακαθίσει σε γεύμα του Μπεγκάι με «διανοούμενους» της ελληνικής μειονότητας.

«Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας.

Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.

Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)

Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Η Προεδρική ακολουθία, παρέκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.

Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com