Αλεξέι Ναβάλνι: Δύο βασικοί σύμμαχοί του χαρακτηρίστηκαν «τρομοκράτες και εξτρεμιστές» στη Ρωσία

Οι Ιβάν Ζντάνοφ και Λεονίντ Βολκόφ θεωρούνται πλέον «τρομοκράτες και εξτρεμιστές»

by Times Newsroom

Στη ρωσική λίστα με τους «τρομοκράτες και εξτρεμιστές» προστέθηκαν οι δύο βασικοί σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι, μερικές ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της σύλληψης του αντιφρονούντα και της άνευ προηγουμένου καταστολής του κινήματός του που ακολούθησε.

Οι Ιβάν Ζντάνοφ και Λεονίντ Βολκόφ, σε εξορία στο εξωτερικό, θεωρούνται πλέον «τρομοκράτες και εξτρεμιστές», σύμφωνα με τον κατάλογο των ρωσικών υπηρεσιών οικονομικού ελέγχου Rosfinmonitoring, στον οποίο είχε πρόσβαση σήμερα, Παρασκευή (14/1) το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι δύο αντιφρονούντες, ηλικίας 33 και 41 ετών, ήταν αντίστοιχα υπεύθυνοι για το ταμείο καταπολέμησης της διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι και το περιφερειακό δίκτυο της οργάνωσής του έως ότου τέθηκαν εκτός νόμου τον Ιούνιο του 2021.

Οι δύο οργανισμοί τέθηκαν εκτός νόμου για «εξτρεμισμό» από τη ρωσική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να διαφύγουν στο εξωτερικό οι περισσότεροι από τους υπευθύνους τους, λόγω φόβων για διώξεις. Μεταξύ αυτών που επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα, πολλοί έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου του 2019 στη Μόσχα, επιστρέφοντας από ανάρρωση στη Γερμανία ύστερα από τη σοβαρή δηλητηρίασή του για την οποία κατηγόρησε ως υπεύθυνο τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο 45χρονος μαχητής της διαφθοράς, ο πιο γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών για υπόθεση «απάτης», μια απόφαση την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτική. Ο Ναβάλνι έγινε επίσης στόχος νέων διώξεων για «εξτρεμισμό», που μπορεί να τον κρατήσουν στη φυλακή για πολλά χρόνια.

Την καταστολή του κινήματος του Ναβάλνι ακολούθησαν αυξανόμενες πιέσεις σε βάρος μέσων ενημέρωσης επικριτικών προς το Κρεμλίνο και σε βάρος μη κυβερνητικών οργανώσεων, που χαρακτηρίστηκαν «ξένοι πράκτορες», ένας δυσφημιστικός χαρακτηρισμός που περιπλέκει ιδιαίτερα τις δραστηριότητές τους υπό την απειλή διώξεων.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com