Αλέξης Τσίπρας: Αμφισβητεί τις κάλπες αλά Τραμπ

Να επιβεβαιώσει τους «New York Times», που το 2016, με αφορμή την πολιτική και τα… καμώματα του Ντόναλντ Τραμπ τον συμπεριέλαβε στους οκτώ «Τραμπ» της Ευρώπης, δηλαδή τους λαϊκιστές της ευρωπαϊκής πολιτικής, σπεύδει ο Αλέξης Τσίπρας.

by Times Newsroom

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιβεβαίωσε απλώς, σε λιγότερες από 24 ώρες, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που τον κατηγόρησε για τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας. Αλλά επιχειρεί να σπείρει ζιζάνια αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, όπως ακριβώς έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ πριν αλλά και μετά τις εκλογές που έχασε από τον Τζο Μπάιντεν.

Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι τέτοιες πρακτικές υιοθετούν εκείνοι που αφενός πιστεύουν ότι θα χάσουν τις εκλογές και δευτερευόντως έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται για το κύρος της πολιτικής και των θεσμών. Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας το έχουν αποδείξει αυτό κατά το παρελθόν.

Η επικίνδυνη εκδοχή

Η δεύτερη ανάγνωση όμως -και άκρως επικίνδυνη για τη χώρα και την προσπάθειά της να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τους προηγμένους εταίρους της στην Ε.Ε.- είναι ότι ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως σχεδιάζει την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών που έρχονται, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμεί, αγνοώντας για άλλη μία φορά -το έκανε και το 2015 με το δημοψήφισμα- τη λαϊκή ετυμηγορία.

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, μάθαμε πως όσα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι για τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι δηλαδή αμφισβητούσε εμπράκτως το εκλογικό αποτέλεσμα αδιαφορώντας για την πολιτική σταθερότητα και τη χώρα του την ίδια, ήταν αλήθεια. Μάθαμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και στελέχη του στον Λευκό Οίκο είχαν στείλει διαβήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τα οποία ζητούσαν να ανατραπεί το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην οποία ηττήθηκε. Τα έγγραφα αυτά ερευνά σήμερα η Επιτροπή Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης της αμερικανικής Βουλής.

Σήμερα, στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας ζητά υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, υπαινισσόμενος ότι δήθεν η επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή αναμετρήσεις δεν θα είναι καθαρές. Προσπαθεί να επαναφέρει δηλαδή στη χώρα δηλητήριο περασμένων δεκαετιών, το οποίο η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης έχει απορρίψει.

Και έτσι, ο «τραμπισμός αλά γκρέκα» που ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν είναι διόλου υπερβολική φράση.

Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε ποτέ ότι θαυμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Με αποκορύφωμα τη δήλωσή του έξω από τον Λευκό Οίκο το 2017: «Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό».

Το «φιτίλι»

Αφορμή για να πάρει και πάλι… φωτιά η πολιτική αντιπαράθεση ήταν κάποιες αναρτήσεις του κ. Τσίπρα, αμέσως μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρτήσεις που έλεγαν «το δίλημμα των εκλογών είναι “πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος”», δηλαδή επανάληψη του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» του 2015 ή «η κυβερνητική προβολή στα ΜΜΕ είναι στο 75%, ενώ η προβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί τέτοια μονοκαλλιέργεια, τέτοια προπαγάνδα, τέτοια τοξικότητα. Να τη χαίρονται τη φοβερή ποιότητα δημοκρατίας μας, που εγκαθίδρυσαν» ή «η χώρα ζει την τελειότητά της: Τέλειοι με την πρωτιά σε νεκρούς στην πανδημία, τέλειοι με την πρωτιά στην ακρίβεια, τέλειοι στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Ηρθε η ώρα η ελληνική κοινωνία να βάλει τελεία σε αυτή την εφιαλτική τελειότητα».

Είναι πολλοί εκείνοι που, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας και με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών να «φουντώνει», λένε ότι προσπαθεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του έναντι του κόμματός του και των οπαδών του σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας. Και δεν αποκλείουν, προκειμένου να πετύχει αυτόν το στόχο, ο κ. Τσίπρας να μη σταματήσει μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Ακόμα και αν αυτά είναι η πορεία και το μέλλον της χώρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν.Δ.:«Από την τοξικότητα στο βούρκο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας αυτές τις αναρτήσεις, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας «από την τοξικότητα πέρασε στο βούρκο», σημειώνοντας επί λέξει: «Οπως φαίνεται, στο βούρκο σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην πολιτική ευτέλεια και την εξαχρείωση. Εγγυούμαστε όμως ότι δεν θα αφήσουμε τον “τραμπισμό αλά γκρέκα” ούτε να πλήξει τη δημοκρατία μας ούτε να βλάψει την κοινωνία και την πατρίδα μας».

Η τοποθέτηση αυτή ενόχλησε την Κουμουνδούρου, η οποία απάντησε με σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και κατά του πρωθυπουργού: «Σήμερα ο κ. Οικονόμου, από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητεί τη δημοκρατική ομαλότητα της μεταπολίτευσης και τον κατηγόρησε για τραμπισμό. Για να απαντήσουμε, θα μπορούσαμε απλά να θυμηθούμε τα πάρε-δώσε στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη πριν και μετά τις Πρέσπες. Θα μπορούσαμε να θυμηθούμε την άλωση Μητσοτάκη σε δημόσιους φορείς και ανεξάρτητες Αρχές, όπου έχει βάλει τον κάθε αμφιβόλου ποιότητας κολλητό του για να του κάνει τις δουλειές. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά πως το πάρτι έφτασε στο τέλος του. Και τώρα στο τέλος θα γίνει πιο επικίνδυνος από ποτέ. Θα κάνει και θα πει αθλιότητες που κάθε προηγούμενος πρόεδρος της Ν.Δ. θα ντρεπόταν. Οπως ακριβώς, δηλαδή, έκανε ο Τραμπ».

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή