Αλέξης Τσίπρας: Χρήσιμος ως λαϊκιστής!

Δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο. Μέχρι αυτό μπορεί με τα ψέματα και τις αυταπάτες του. Αν προσπαθήσουν να τον αλλάξουν και να τον κάνουν υπεύθυνο και σοβαρό θα παρουσιάσουν μια κωμική φιγούρα.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 31/05/23)

  • ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

«Γιατί δεν καταλαβαίνει τίποτα!». Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβα από παραδοσιακό στέλεχος της αριστεράς όταν τον ρώτησα γιατί επέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ο άνθρωπος εννοούσε ότι ο νέος τότε αρχηγός ήταν θαρραλέος και δεν θα δίσταζε να τολμήσει ακόμη και για στόχους που δεν περνούσαν καν από το μυαλό τους. Σε αυτό δεν είχε άδικο, μόνο που ο ίδιος ο οποίος εγκατέλειψε γρήγορα τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, και οι σύντροφοί του δεν υπολόγισαν ότι τίποτε σε αυτό τον κόσμο δεν είναι μονοδιάστατο και όταν το θάρρος γίνεται θράσος καταλαβαίνουν ότι το «δεν καταλαβαίνει τίποτα» δεν μπορεί να είναι παρά απόλυτο.

Ο Τσίπρας είναι φανερό ότι θα είναι την επόμενη περίοδο ένα τραγικό πρόσωπο και αυτό γιατί οι σύντροφοί του δεν μέτρησαν καλά τα πράγματα και τον έβαλαν μπροστά σε μικρή ηλικία και μάλλον θα τον κατασπαράξουν μεσήλικα, κατηγορώντας τον ότι κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου και δεν σκόρπισε μόνο αυτά, αλλά και τις οικονομίες που επί χρόνια και σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαν αποταμιεύσει. Αυτά που τους έδιναν την δυνατότητα να μιλάνε για «ηθικό πλεονέκτημα» το οποίο ξοδεύτηκε για τα μάτια της γοητευτικής εξουσίας. Αυτό δεν το έκανε μόνος του ο Τσίπρας, αλλά όλοι τους.

Καμιά κοινοβουλευτική ομάδα από την μεταπολίτευση δεν είχε τόση συνοχή όσο αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα χρόνια που κυβερνούσαν και ενώ αυτά που αποφάσιζαν και ψήφιζαν ήταν τα αντίθετα από αυτά που είχαν υποσχεθεί και μακριά από την ιδεολογία τους, ξένα από την παράδοσή τους και την πολιτική τους ταυτότητα. Κιχ δεν ακούστηκε. Τους πλάνεψε η «ντόλτσε βίτα». Κανείς δεν έβαλε τα πόδια μπροστά στην καταστροφική κυβερνητική συνεργασία με τον ακροδεξιό Καμμένο και το ομοφοβικό κόμμα του.

Κανείς δεν αντέδρασε στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρωδία, ούτε στην μετατροπή του «όχι» σε «ναι». Δεν ακούστηκε ούτε μουρμούρα στη Βουλή όταν παραχωρήθηκε για σχεδόν ένα αιώνα η δημόσια περιουσία, κάτι που είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ούτε ένας δεν βρέθηκε να ρωτήσει γιατί κουβαλούσαν και τον έκαναν σύντροφο με κάτι ρετάλια είτε από την αυτοαποκαλούμενη Καραμανλική δεξιά είτε από το ΠΑΣΟΚ. Τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά που δεν μπορεί κάποιος να τα θυμάται όλα και δεν χωράνε σε ένα άρθρο.

Το ότι ο Τσίπρας θα πληρώσει τον λογαριασμό είναι φυσιολογικό, αλλά όχι σίγουρο. Και αυτό γιατί δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που τον έβαλαν μπροστά και τον άφησαν να αποφασίζει εν λευκώ θα τολμήσουν να συνεχίσουν χωρίς αυτόν. Ο Τσίπρας είναι πλέον βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την κυβερνητική προοπτική. Για να έχει όμως ένα ποσοστό που θα τον διατηρεί σαν σημαντικό παράγοντα της πολιτικής ζωής είναι απαραίτητος. Οι υπόλοιποι έχουν να διαλέξουν ή να κρατήσουν έναν γνήσιο και ταλαντούχο λαϊκιστή και να παίρνουν ικανοποιητικά ποσοστά που θα εξασφαλίζουν βουλευτικές έδρες για κάποιους από αυτούς ή να τον αλλάξουν και να επιστρέψουν σε ποσοστά μπαίνω δεν μπαίνω στη Βουλή. Το δεύτερο δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό θα μπορεί να έχει επιρροή ως καταλύτης στην κοινωνία τουλάχιστον για δέκα με είκοσι χρόνια, γιατί έχει υποστεί τεράστια φθορά και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το πρώτο με παραμονή του Τσίπρα στην ηγεσία δεν σημαίνει ότι θα μάθουν και θα αλλάξουν.

Ο συγκεκριμένος αρχηγός είναι χρήσιμος ως λαϊκιστής και δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο. Μέχρι αυτό μπορεί με τα ψέματα και τις αυταπάτες του. Αν προσπαθήσουν να τον αλλάξουν και να τον κάνουν υπεύθυνο και σοβαρό θα παρουσιάσουν μια κωμική φιγούρα. Για την όποια εξέλιξη πάντως αυτό το «δεν καταλαβαίνει τίποτα» που τον ανέβασε ψηλά και τον έριξε στα τάρταρα θα του χρειαστεί.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com