Αλγερία: 200 λουόμενοι μολύνθηκαν σε πλαζ της Τενές – Υποψίες για ρύπανση

by Times Newsroom 1

Σχεδόν 200 λουόμενοι αδιαθέτησαν μετά το μπάνιο που έκαναν την Κυριακή στην Τενές, στη βορειοδυτική ακτή της Αλγερίας, και χρειάστηκε να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω πιθανής θαλάσσιας ρύπανσης, σύμφωνα με τις τοπικές και ιατρικές πηγές.

Τρεις πλαζ έκλεισαν όπως και μια τοπική εγκατάσταση αφαλάτωσης. Έρευνα διενεργείται από τον γενικό εισαγγελέα του δικαστηρίου του Σλεφ, τον νομό (wilaya) όπου υπάγεται η Τενές.

Οι λουόμενοι αυτοί είχαν ναυτία, πυρετό και ερυθρότητα στα μάτια, σύμφωνα με τον Λαχντάρ Σεντά, τον νομάρχη του Σλεφ.

Όλοι τους πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

“Τα θύματα, άνθρωποι που κολυμπούσαν στην κεντρική πλαζ της Τενές, πρέπει να εισέπνευσαν ένα αέριο το οποίο εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω του ανέμου που φυσούσε όλο το απόγευμα της Κυριακής”, εξήγησε ο διευθυντής του τομέα υγείας του νομού, ο γιατρός Νασρεντίν Μπενκαρταλία, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Διαρροή από πλοίο

Από την πλευρά του, ο νομάρχης δεν απέκλεισε καμιά εκδοχή. “Αλλά η πιο εύλογη είναι αυτή που αναφέρεται στη διαρροή από πλοίο που βρισκόταν στ΄ανοικτά της Τενές”, εξήγησε ο Σεντά μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ennahar Online, πρόκειται για ένα φορτηγό πλοίο που έφερε σημαία Τανζανίας, το Barhom II, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σετ, στη νότια Γαλλία. Άλλη εκδοχή: μια μικροσκοπική τοξική άλγη, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρεντά Ντζεμπάρ, της Σχολής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπαμπ Εζουάρ στο Αλγέρι.

Βακτήριο λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο καθηγητής Ντζεμπάρ θυμάται παρόμοιες περιπτώσεις στο Μοσταγκανέμ (βορειοδυτικά) το 2009 και σε αρκετές άλλες ακτές στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο ένοχος, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι ένα κυανοβακτήριο που ονομάζεται Ostreopsis ovata. Αυτή η άλγη πολλαπλασιάζεται στη Μεσόγειο όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες.

Ομάδες δυτών έσπευσαν στην ακτή ψάχνοντας για τοξικά απόβλητα. Τριάντα έξι υπάλληλοι της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσά τους επαγγελματίες δύτες, μολύνθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο ομάδας διάσωσης.

“Αντιπροσωπεία του υπουργείου Περιβάλλοντος πήρε δείγματα από τον αέρα και το νερό στο επίπεδο του λιμανιού (της Τενές) από ακτές, από το ρέμα” και εγκαταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή