Αλλού ο Τσίπρας, αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Οι αποστάσεις που επιχείρησε να πάρει από τη μηδενιστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν η είδηση από τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Real fm.

by Times Newsroom

«Η παρουσία του εκεί είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ιδιαίτερα τιμητική για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό που προσκαλείται να μιλήσει στο Κογκρέσο», είπε ο κ. Τσίπρας για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αδειάζοντας» εντυπωσιακά -όπως έχει κάνει και στο παρελθόν όταν το θεωρεί σκόπιμο- στελέχη σαν τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που δήλωσε ότι «η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απέτυχε πριν καν ξεκινήσει», ή άλλα στελέχη που κινήθηκαν στη γραμμή της απαξίωσης και του μηδενισμού.

Οι άλλοι…

Αυτό που προκάλεσε, ωστόσο, αλγεινή εντύπωση ήταν η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί «θεσμικός», υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν μίλησε όσο ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Προσπαθώντας, για άλλη μία φορά, υποκριτικά, να αποσείσει τις ευθύνες του για τον αντεθνικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Λες και δεν ήξερε τι έλεγαν τόσες ημέρες στα ΜΜΕ τα στελέχη του, οι εφημερίδες που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα sites ή οι avatar λογαριασμοί στα social media.

«Οταν κοπάσουν τα χειροκροτήματα, πρέπει να δούμε τι διαμορφώνεται, τι κερδίζουμε, τι χάνουμε, τι διεκδικήσαμε, τι δεσμεύσεις, τι υποσχέσεις πήραμε. Διότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα γενικά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, με πολύ δύσκολο γείτονα, ο οποίος τυγχάνει, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά επιθετικός, να είναι σύμμαχος. Αυτό είναι το οξύμωρο. Και είναι χώρα του ΝΑΤΟ και αυτή. Και δεν πέρασαν 24 ώρες από το πέρας της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και είδαμε τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον να συναντάται με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια.

Μιλώντας για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε το μοντέλο «αυτού που γκρινιάζει διαρκώς και γίνεται ενοχλητικός και ζωηρός, αλλά στο τέλος της μέρας, για να μην είναι ενοχλητικός, κερδίζει», έναντι του μοντέλου «αυτού που δηλώνει ότι είναι πρόθυμος και ευχαριστημένος με τα χειροκροτήματα, αλλά στο τέλος της ημέρας κερδίζει μόνο τα χειροκροτήματα και δεν κερδίζει», χρεώνοντάς το στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και έτσι συντήρησε το ερώτημα αν κατάλαβε ή δεν κατάλαβε τελικά ποιος ήταν ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και τι τελικά πέτυχε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Το σίγουρο είναι ότι η μερική αναδίπλωση Τσίπρα δεν προέκυψε έτσι απλά. Η Κουμουνδούρου ήρθε αντιμέτωπη με στοιχεία μετρήσεων που έδειχναν πόσο κόντρα είναι η στάση του μηδενισμού με την κυρίαρχη θέση της ελληνικής κοινής γνώμης για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση και πήρε αποστάσεις από τα όσα έλεγαν τόσες ημέρες τα στελέχη του.

Για τις συμφωνίες

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει στη Βουλή τόσο την ελληνογαλλική όσο και την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ενώ σχετικά με τα F-35 ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι αρνητικός, αλλά εκφράζει προβληματισμό για την κούρσα εξοπλισμών που δεν έχει τέλος, καθώς και για τη στάση των συμμάχων να το παίζουν δίπορτο, εξοπλίζοντας την Τουρκία».

Για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας διαφώνησε, όπως είπε, με τη στρατηγική στάση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την κυβέρνηση «εμμονικά νεοφιλελεύθερη», τονίζοντας ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης «σε καμία άλλη χώρα δεν ευδοκιμεί αυτή η σχολή οικονομικής σκέψης».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή