Αλβανία – Τουρκία, οι ενοχλητικοί γείτονες

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Share this
  • Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφουμε σήμερα 17η Νοέμβρη, ανήμερα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όχι για να μιλήσουμε γι΄ αυτήν,  αλλά για αυτά που συμβαίνουν ανάμεσα σε μας και τους γείτονές μας:

-Α. Για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία (Βορειοηπειρώτες):

Προϋπόθεση για οποιαδήποτε σύμφωνη γνώμη της Χώρας μας στην περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. οφείλει να είναι ο σεβασμός όλων των δικαιωμάτων τους (και της περιουσίας τους προφανώς).

Σημαντικό γεγονός η  πρόσφατη συνάντηση της Αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / “Ομόνοια” και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας παρουσίασαν τις μείζονες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας στην Αλβανία, τονίζοντας ως κορυφαίο το ζήτημα της κατοχύρωσης της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, τόσο στο πλαίσιο της  νομοθεσίας του νόμου-πλαισίου για την προστασία των μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, όσο και στο πλαίσιο της προγραμματιζόμενης για το επόμενο έτος απογραφής στην Αλβανία.

Υπογράμμισαν την κρισιμότητα της επίλυσης του περιουσιακού ζητήματος, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ικανότητα επιβίωσης των μελών της μειονότητας στις πατρογονικές εστίες. Συζητήθηκαν επίσης θέματα εκπαίδευσης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας, το ζήτημα των συντάξεων των ομογενών, αλλά και το βοήθημα για τους ανασφάλιστους ομογενείς, καθώς και η υποστήριξη νέων ομογενών επιχειρηματιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται σταθερά στο πλάι τους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ. Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Μπελέρης.

  -Β. Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: στάνταρ «διπλό» («δύο»);

Κερδισμένος βγήκε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Αμέρικα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε μεγάλο σύμμαχο, του έκανε πολλές πάσες. Πέραν του γεγονότος ότι έκανε γαργάρα το θέμα της προμήθειας των S-400 από την Ρωσία, «συνέβη» και το φρενάρισμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αμερικάνικη Γερουσία (για την αναγνώρισή της από την Αμερικάνικη Βουλή έχουμε γράψει σε αυτήν εδώ την στήλη). Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ  σταμάτησε την ψηφοφορία στη Γερουσία για την Γενοκτονία των Αρμενίων, θέτοντας εμπόδιο στο αίτημα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο Τούρκος Σουλτάνος κατηγόρησε την Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι η Γερουσία θα διορθώσει το λάθος των βουλευτών που αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Αρμενίων! Η νέα μάχη θα δοθεί στη Γερουσία και είναι πολλοί οι γερουσιαστές, ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι, που επιμένουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που έδειξαν οι βουλευτές.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως οι αρχές των ΗΠΑ θα απελάσουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στη χώρα του, τον οποίο χαρακτήρισε «αρχιτρομοκράτη». Η Άγκυρα ζητεί εδώ και χρόνια την έκδοση του Γκιουλέν, κάτι που δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον.

Ο Γκιουλέν —άλλοτε σύμμαχος του Ερντογάν— διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα ανατροπής του τούρκου ηγέτη.

Αποθρασύνεται ο επιθετικός Νέο-Οθωμανός γείτονας…

Share this
The following two tabs change content below.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το τέλος των Γυμνασιακών του σπουδών από το Γυμνάσιο Αρρένων Καλλιθέας, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας την περίοδο 1971-77. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας είχε ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα καθώς και στον αντιστασιακό αγώνα από τις γραμμές του Π.Α.Κ. Γράφει άρθρα γνώμης, σχόλια, βιβλιοκριτική, επιφυλλίδες σε περιοδικά και εφημερίδες. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Παρόν, των περιοδικών Άρδην, Τετράδια, Λιμπρέτο και άλλων τοπικών εφημερίδων και εντύπων. Εργογραφία: Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου, εκδ. Οδυσσέας, 1989. Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ, εκδ. Δελφίνι, 1997. Η Ελληνική ουτοπία, εκδ. Εναλλακτικές εκδόσεις και Αιγαίον, 1993. Η Ευρώπη των σχισμών, εκδ. Ίνδικτος, 2002. Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου», εκδ. Οδυσσέας, μαρτυρία, 1989, «Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ»,νουβέλα, α΄ έκδοση Δελφίνι,1997, β΄ έκδοση εκδόσεις Αντίκτυπος,2006, «Ευρώπη των σχισμών»,διηγήματα, εκδ. Ϊνδικτος 2002, «2017-Η Ελλάδα υπό Νέο-Οθωμανική κατοχή», Εναλλακτικές εκδόσεις,2009. "Αιθιοπία (Αβησσυνία), ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής", Γόρδιος , α' έκδοση Μάης 2016, β' έκδοση Δεκέμβρης 2016. Έχει συμμετοχή στα συλλογικά έργα: «Η ελληνική Ουτοπία», Εναλλακτικές εκδόσεις και Αιγαίον,1993, «Vivere Pericolosamente.26 ιστορίες από την Ιταλία», εκδ. Αντίκτυπος,2005, «Έξι χρόνια κωμωδίας»,πρόλογος σε ανατύπωση έκδοσης στη Φλωρεντία το 1973, Direct 2005,«Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973», Αργοστόλι 2009

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή