Αμεδαίος Λουδοβίκος, Δούκας των Αβρουζίων, Ιταλός ορειβάτης και εξερευνητής

by Times Newsroom 1

Ο Αμεδαίος Λουδοβίκος, Δούκας των Αβρουζίων (ή Δούκας των Αβρουζίων) (Luigi Amedeo Giuseppe Maria Ferdinando Francesco di Savoia, duca degli Abruzzi, Μαδρίτη, 29 Ιανουαρίου 1873 – Σομαλία, 18 Μαρτίου 1933) ήταν Ιταλός πρίγκιπας, εξερευνητής και ορειβάτης, που ανήκε στον Οίκο της Σαβοΐας. Επίσης υπηρέτησε το ιταλικό ναυτικό, την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκ των σημαντικότερων εξερευνητικών αποστολών του θεωρείται μία στον Αρκτικό Ωκεανό το 1900, στην οποία μία περίπολος με επικεφαλής τον Ουμπέρτο Κάνι, έφτασε σε βόρ. πλάτος 86034΄49΄΄, το οποίο έως εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο που είχε πατήσει άνθρωπος. Η εξερεύνηση αυτή είχε ξεκινήσει από το 1894, με το πλοίο Πολικό αστέρι. Στις πολικές περιοχές έκανε πλούσιες παρατηρήσεις, συγκεντρώνοντας άφθονο επιστημονικό υλικό.

Γνωστές πρέπει να θεωρούνται οι αποστολές του στην Αλάσκα, πραγματοποίησε την ανάβαση του όρους Άγιος Ηλίας, στην Κεντρική Αμερική και στην ασιατική οροσειρά Καρακορούμ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή