Αμφιβολίες των ειδικών για το τουρκικό εμβόλιο Turkovac, κατά του covid

Υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ των ειδικών για την αποτελεσματικότητά του, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau.

by Times Newsroom

Την ώρα που η παραλλαγή Ομικρον κυριαρχεί στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί την ανάπτυξη τουρκικού εμβόλιο στον αγώνα κατά του κορονοϊού, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ των ειδικών για την αποτελεσματικότητά του, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau.

Το εμβόλιο Turkovac εγκρίθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, μετά την επείγουσα αίτηση που είχε υποβάλει στο υπουργείο Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο από το Πανεπιστήμιο Erciyes στο Καϊσερί (Καισάρεια). Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μάλιστα ότι στην tρίτη φάση των κλινικών δοκιμών που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, μετείχαν περισσότερα από 40.000 άτομα.

Ο Μουσταφά Τσελίκ, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Erciyes, διαβεβαιώνει ότι το Turkovac έχει αποτελεσματικότητα 100% για την παραλλαγή Δέλτα Ο υπουργός Υγείας Φεχρετίν Κοτσά έσπευσε μάλιστα να εμβολιαστεί με Turkovac.

Ωστόσο, ο καθηγητής Ιατρικής Μεχμέτ Τσεϊχάν, ο οποίος έγινε διάσημος μετά την πανδημία, εκτιμά ότι το Turkovac είναι παρόμοιο στη δομή με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο και δεν μπόρεσε να αποτρέψει ένα υψηλό κύμα λοιμώξεων. τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον Οσμάν Κιουτσουκοσμάογλου, Γενικό Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, από μόνη της η έγκριση από την Αρχή Φαρμάκων, δεν λέει τίποτα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Η αρχή ελέγχει μόνο εάν έχουν τηρηθεί τα απαιτούμενα πρότυπα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και των τριών φάσεων μελέτης», τονίζει.

Ο Εσίν Νταβούτογλου Σενόλ, μέλος του ανεξάρτητου Ιατρικού Συλλόγου, ζήτησε πάντως να τεθούν άμεσα στη διάθεση της επιστήμης τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης της μελέτης για την αποτελεσματικότητα του τουρκικού εμβολίου. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προσφέρουμε το Turkovac στο κοινό με τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη», τονίζει.

Ο ελεγχόμενος από τον Ερντογάν σε ποσοστό 90% Τύπος στη Τουρκία ,σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται, βέβαια τέτοιο σκεπτικισμό. Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι ο κόσμος κάνει ουρές μπροστά στα νοσοκομεία για να εμβολιαστεί με το τουρκικό εμβόλιο.«Το ενδιαφέρον για το Turkovac είναι πολύ μεγάλο», γράφει η εφημερίδα. Ένας πρόσφατα εμβολιασμένος πολίτης, δηλώνει μάλιστα στην Sabah ότι «πήρε μεγάλο ρίσκο γιατί ήθελε να περιμένει το τουρκικό εμβόλιο. Τώρα είναι πολύ χαρούμενος».

Ακριβώς τα ίδια λόγια είχε χρησιμοποιήσει όμως και ο Ερντογάν για το εμβόλιο, σε πρόσφατη περιοδεία του στην πόλη Σανλιούρφα, στην ανατολική Τουρκία.«Οι πολίτες περίμεναν το Turkovac και ως εκ τούτου πήραν μεγάλο ρίσκο», εξηγεί ο Ερντογάν. Κάλεσε μάλιστα « όλους τους Τούρκους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν με το Turkovac, το οποίο αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από Τούρκους επιστήμονες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ακροδεξιός εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί ,κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, δήλωσε πώς έχει ήδη εμβολιαστεί με το «εγχώριο και εθνικό εμβόλιο», όπως είπε, και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

Πηγή: Tagesschau

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή