Αν τα χρήματα που δαπανώνται για τα πυρηνικά όπλα, δίνονταν υπέρ της υγείας;;;

by ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
  • Γράφει ο Μηνάς Ταυλαρίδης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οργάνωση που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017, το 2019 είχαμε ρεκόρ στις παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα – 73 δισ. δολάρια, τα μισά από τις ΗΠΑ.

Οι 9 χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα διέθεσαν συνολικά 72,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 για αυτό τον σκοπό, ποσό αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με το 2018. Από αυτά, τα 35,4 δισ. δολάρια τα δαπάνησε η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιτάχυνε τον εκσυγχρονισμό του αμερικανικού οπλοστασίου τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του.

Η Ρωσία, που έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη πλειάδας νέων όπλων- ανάμεσά τους πυρηνοκίνητοι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας, πυρηνικές τορπίλες και ένας νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος- δαπάνησε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 για το πυρηνικό οπλοστάσιό της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ICAN. Η Κίνα, που έχει πολύ μικρότερη πυρηνική δύναμη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά επιδιώκει να την επεκτείνει, δαπάνησε 10,4 δισεκατομμύρια.

Οι υπόλοιπες χώρες δαπάνησαν :η Γαλλία 4,8 δισ. δολάρια, η Ινδία 2,3 δις]σ., το Ισραήλ 1 δισ., η Β. Κορέα 06 δισ., το Πακιστάν 1 και η Μεγάλη Βρετανία 8,9 δισ..

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ξεκάθαρο ότι τα πυρηνικά όπλα δεν παρέχουν ασφάλεια για τον κόσμο, εν μέσω της πανδημίας. Ούτε καν για τις 9 χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν καταγεγραμμένες ελλείψεις σε υγειονομικές προμήθειες αλλά και εξάντληση των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας», επεσήμανε η Αλίσια Σάντσερς Ζάκρε, επικεφαλής συντάκτρια της αναφοράς.

Ας δούμε τώρα τον απολογισμό για τα θύματα της πανδημίας στις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά : Μέχρι τις 23:30 το βράδυ της Πέμπτης 14.5. έχουν καταγραφεί 300.140 θάνατοι σε όλο τον κόσμο και 4.403.714 κρούσματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 33.614, η Γαλλία με 27.425. Στην Ρωσία μέχρι την Δευτέρα το πρωί είχαμε 198.676 κρούσματα και 1827 θανάτους. Για την Κίνα δεν αναφέρω αριθμούς για ευνόητους λόγους.

Και κλείνω με μια ρητορική ερώτηση : Πόσα θα ήταν τα θύματα, αν τα χρήματα που δόθηκαν για πυρηνικά όπλα δινόταν για άλλους σκοπούς και ιδίως για την υγεία των κατοίκων των χωρών αυτών.

The following two tabs change content below.
ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία στη Γερμανία, όπου είχε αγώνες ενάντια στην Χούντα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ. Για χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δ. Γερμανίας και σύνεδρος σε Πανσπουδαστικά συνέδρια στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στο σύλλογο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σααρμπρύκεν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ από το πρώτο της συνέδριο και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσα από το Φλεβάρη του 1986 έως το 1994 μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Μέλος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με συμμετοχή σε 5 συνέδρια της ΟΤΟΕ ως σύνεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή