Αναφορά για κάπνισμα στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Κωνσταντοπούλειο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

by ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ

Προς: Όπως Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα: Αναφορά για κάπνισμα στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Κωνσταντοπούλειο (Αγία Όλγα) από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Αγαπητοί κύριοι,
καθώς είμαι πολίτης με αναπηρία, ακτιβιστής και δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των αναπήρων ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ, η οποία απαριθμεί περισσότερα από 53.000 μέλη και της διαδικτυακής κοινότητας STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, επιθυμώ να σας ενημερώσω για δύο καταγγελίες που αναρτήθηκαν, χθες και σήμερα, από μέλη των ομάδων μας, στις οποίες γίνονται αναφορές για κάπνισμα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία Κωνσταντοπούλειο (Αγία Όλγα) και Γεννηματάς.

Α) Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο (Αγία Όλγα)

Στην ανάρτηση του μέλους καταγγέλλεται ότι στις 26/07/19, στις 6 το πρωί, στην Α’ Παθολογική Κλινική, στον 6ο όροφο, στο γραφείο των ιατρών βρισκόντουσαν κάποιες νοσηλεύτριες, που φαίνεται ότι απείχαν από το πόστο τους για τουλάχιστον μία ώρα, οι οποίες είχαν ντουμανιάσει τον τόπο από το κάπνισμα.

Η ανάρτηση φαίνεται στον σύνδεσμο εδώ:

https://www.facebook.com/groups/2248803318568242/permalink/2321628201285753/


Β) Νοσοκομείο Γεννηματάς

Μέλος στις ομάδες μας, το οποίο δηλώνει άτομο με βαριά αναπηρία (ΑμεΑ), έκανε αναρτήσεις και στις δύο διαδικτυακές ομάδες που διατηρούμε (ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ και STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

 «Στον 4ο όροφο του κτηρίου των κλινικών, όπου ευρίσκεται το απλό παθολογικό τμήμα, και στη δεξιά πλευρά στο βάθος του ίδιου ορόφου η ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ, εκεί που με παρακολουθεί ο γιατρός μου.

Έφτασα κατά τις 10:30 π.μ. Μπήκα στην αίθουσα νοσηλείας να τον βρω ,αλλά δεν ήταν εκεί. Έτσι, χτύπησα την πόρτα της γραμματείας, πριν από τις αίθουσες νοσηλείας, για να ρωτήσω, πού είναι ο γιατρός μου. Με το που την ανοίγω, με “υποδέχτηκε” ένα κύμα καπνού, η μια γραμματέας καθόταν στο γραφείο της και 3 γιατροί ήταν όρθιοι, συζητάγανε και κάπνιζαν.

Δεν ξέρω εάν κάπνιζαν όλοι, όλα αυτά κράτησαν δευτερόλεπτα, γιατί η ατμόσφαιρα ήταν θολή και από τον καπνό με έπιασε αναγούλα…. παρόλο που είμαι καπνίστρια και προσπαθώ να το κόψω…  Έκλεισα με δύναμη την πόρτα κι έφυγα άπραγη…»

Σεβόμαστε την επιθυμία της κυρίας να κάνουμε χρήση των αναρτήσεων που έκανε σε δημόσια θέα χωρίς να αναφέρουμε το όνομά της στην παρούσα αναφορά.

Κατόπιν τούτων,
όπως ήδη γνωρίζετε, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας Αριθμ. Πρωτ.: Γ.Π. /Δ2β/οικ.8809, 31/01/2018, τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων έχουν ταξινομηθεί ως πρώτα στη σειρά προτεραιότητας για την εφαρμογή του νόμου 3730/2008.

Γι’ αυτό κι επιθυμούμε: α) να γίνουν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι, β) να γίνουν αυστηρές συστάσεις και γ) να λάβουμε, από εσάς, πέρα από την ενημέρωση για τις ενέργειες που θα πράξουν οι αρμόδιοι φορείς, μία υπεύθυνη απάντηση από τον Υπουργό Υγείας και από τον Περιφερειάρχη Αττικής για το πώς θα ενεργήσουν από εδώ και στο εξής και τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου να παταχτεί το φαινόμενο της παραβατικότητας για την απαράδεκτη, βλαπτική και αντικοινωνική συμπεριφορά που φαίνεται ότι διαιωνίζεται παρά τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της νέας κυβέρνησης ενώ μόλις πρόσφατα, στις 26.07.2019, γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε και νέα Εγκύκλιος για την Εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας.

Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κι ευαισθησία από την Πολιτεία καθώς με το κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων των κρατικών νοσοκομείου, ειδικά όταν γίνεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο τα άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, οι ασθενείς και οι επισκέπτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, κατά παράβαση και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπου για τον εργοδότη, προβλέπονται από τον ν. 3996/2011, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (άρθρο 28).

Παρακαλώ ενημερώστε με για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα πάρει αυτή η επιστολή.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» και της ομάδας ενημέρωσης και καταγγελιών STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπουργό, κ. Βασίλειο Κικίλια
minister@moh.gov.gr

Υφυπουργό, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη
yfypourgos@moh.gov.gr

ΓΓ Υπουργείου
secretary.gen-sec@moh.gov.gr

ΓΓ Δημόσιας Υγείας
secretary.gen.dy@moh.gov.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
tyk@moh.gov.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας.
exartiseis@moh.gov.gr

Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής
gddy@moh.gov.gr

Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Τμήμα Β’
exartiseis_b@moh.gov.gr

ΣΕΥΥΠ – ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Γενικό Επιθεωρητή Σ.Ε.Υ.Υ.Π.
gen.ep.seyyp@moh.gov.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής
gperatt@patt.gov.gr

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ant.kta@patt.gov.gr

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ant.bta@patt.gov.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
dye-py-kt@patt.gov.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
prkatanalotiat1@patt.gov.gr

– Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ)
Προκειμένου να πάρει θέση υπεράσπισης για τα άτομα με αναπηρίες και σοβαρές χρόνιες παθήσεις επειδή: α) είναι εξαιρετικά ευάλωτα στο παθητικό κάπνισμα, β) συναντούν, λόγω του τοξικού περιβάλλοντος από τον καπνό των τσιγάρων, σοβαρό εμπόδιο να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή, εκτός αν φορούν προστατευτικές μάσκες – κατά παράβαση της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
esaea@otenet.gr

The following two tabs change content below.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ
Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «STOP ΣΤΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ» http://logistis-amea.blogspot.com/

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή